IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Vanguard: Вярваме в евтиното активно управление

Ако го правите дълго, ще получите отлична възвръщаемост, смята шефът на семейството взаимни фондове

12:21 | 27.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Vanguard: Вярваме в евтиното активно управление

Vanguard, един от най-големите мениджъри на взаимни фондове в света, следи отблизо развитието на интелигентните бета стратегии като допълнение към своите индексни фондове, каза неговият изпълнителен директор, цитиран от CNBC.

"Това е просто още един начин за активно управление. Това е може би по-евтин начин за това, който привлече вниманието ни", посочва Уилям МакНаб, председател на борда и главен изпълнителен директор на Vanguard.

Около 40 на сто от активите на Vanguard са в активни фондове.

Умните бета стратегии по същество "усилват" индексите. Вместо да се създава портфейл на базата на индекса с пазарно претеглени активи, бета фондът използва тегла, базирани на други фактори, като например печалби, дивиденти и парични потоци.

Най-старите и най-простите версии използват равни доларови тегла, т.е. влагат една и съща сума във всяка компания в индекса.

Vanguard, който управлява около 2,75 трлн. щатски долара, е изградил своята дейност върху предлагането на изключително евтини индексни фондове, като понякога таксата е 0,05%.

"Смятаме, че активното и пасивното управление могат да работят заедно, но ключовият момент е, че ние вярваме в евтиното активно управление", посочва МакНаб.

Засега обаче Vanguard запазва фокуса си върху своите основни пасивни индексни фондове, като МакНаб отбелязва, че е "много трудно за активното управление да предложи стойност".

"Дори и в ситуация, когато има негативни новини, идващи от конкретна компания, анализаторите не отчитат това непрекъснато", изтъква МакНаб. "Пазарът има тенденция да се движи чрез кратки подскоци, които е невъзможно да се предвидят", казва той.

"Нашето виждане е да се държи пазара. И в продължение на дълъг период от време, ако го правите на много ниска цена, ще получите отлична възвръщаемост", смята МакНаб

Данните изглежда не подкрепят особено активно управляваните фондове.

Около 60-70% от активните фонд мениджъри за американски акции се справят по-зле от своя бенчмарк през 12-те месеца до средата на 2013 г. Резултатът е също толкова лош и за три- и петгодишни хоризонти, според Standard & Poor's Indices Versus Active Funds Scorecard (Spiva).

През последните пет години около 63% от глобалните фондове, 66% от международните фондове (с фокус извън САЩ) и 75% от фондовете за нововъзникващи пазари са били победени от своя бенчмарк, според данните на Spiva.

Трябва да се каже, че разликата в таксите за индексни и активните фондове на Vanguard могат да бъдат големи.

Фондът Vanguard's Total Stock Market Index, който миналата година изпревари фонда на Pimco Total Return като най-голям в света, събира такса от 0,17% (0,05% за борсово търгувания фонд върху същия индекс), докато активните фондове обикновено начисляват такси от 1-2% , като понякога събират и такса „вход“, която може да достигне до 5% от активите.

Още пазарни новини вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още