IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед: Стимулите за понижаване на безработицата не носят риск от нежелана инфлация

Централните банкери ще работят за подобряване на бъдещите насоки относно лихвените проценти и инструментите за техния контрол след повишаването им

22:22 | 21.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Фед: Стимулите за понижаване на безработицата не носят риск от нежелана инфлация

Според Федералния резерв на САЩ (Фед) продължаващите стимули за понижаването на безработицата не носят риск от нежелано покачване на инфлацията, пише Bloomberg.

На фона на очакванията, че инфлацията в САЩ ще остане под 2-процентната цел, Федералната комисия за отворения пазар (Federal Open Market Committee, или FOMC) „не е изправена пред избор между целите си за безработица и инфлация, като разширяването на съвкупното търсене ще доведе до по-нататъшен напредък по отношение на двете цели“. Това гласи протоколът от заседанието на американската централна банка, провело се на 29 и 30 април.

Тогава централните банкери са обсъждали и нуждата от подобряване на бъдещите си насоки относно лихвените проценти и инструментите, които евентуално биха използвали, за да контролират краткосрочните лихви, когато Фед реши да ги повиши.

Сред предложенията попадат овърнайт споразумения за обратни репо сделки, лихвите по срочните депозити и по свръхрезервите. Продажби на активи не са били дискутирани, пояснява агенцията.

Членовете на FOMC са се обединили около тезата, че „навременната комуникация“ относно стратегията за изход „ще повиши прозрачността и доверието към паричната политика“.

Въпреки че не са били взети решения, банкерите са обсъдили възможността за тестване на различни варианти.

Банкерите бележат напредък по отношение на целта си за постигане на пълна заетост, докато постигнат консенсус относно това кога ще бъде първото покачване на лихвите от 2006 г. насам. Според Фед основната лихва ще остане ниска за „определен период от време“ дори и след приключването на облигационната програма.

През април безработицата слезе до 5-годишното дъно от 6,3% спрямо 6,7% през март. Въпреки това проблемите на трудовия пазар остават.

На срещата си през март банкерите на Фед решиха, че ще наблюдават по-широк кръг от данни, за да определят кога изменят основната лихва. Заседанието бе първото за Джанет Йелън като председател. Тогава Фед се отказа от целевото ниво на безработица от 6,5% като ориентир за вдигането на лихвите, тъй като показателят се сви по-бързо от очакваното.

При определянето на това колко дълго може да се поддържат лихвите ниски институцията ще оценява напредъка по изпълнението на целите за заетостта и инфлацията, както и условията на пазара на труда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още