IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ виждат "четири или пет" сценария за решаване на кризата със Северна Корея

Съветникът на САЩ по национална сигурност Х.Р. МакМастър коментира, че част от тези сценарии са "по-неприятни от други"

10:50 | 26.09.17 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

САЩ са изготвили четири или пет различни сценария за това как кризата със Северна Корея ще се реши, като „някои са по-неприятни от други“, каза съветникът на САЩ по национална сигурност Х.Р. МакМастър, докато напрежението между двете страни остава високо, предава Bloomberg.

Макар че според МакМастър заплахата от Пхенян е „много по-напреднала“ от очакваното, а Пентагонът заяви, че президентът има „широк арсенал“, от който да се възползва при нужда, американските представители отхвърлиха коментара на външния министър на Северна Корея И Йон-хо, че предупрежденията срещу Пхенян, отправени от президента Доналд Тръмп пред ООН, са равносилни на обявяването на война.

„Не сме обявявали война на Северна Корея“, заяви говорителят на Белия дом Сара Сандър в понеделник. „И честно казано, подобно предположение е абсурдно. Продължаваме да търсим мирно премахване на ядрените оръжия от Корейския полуостров“.

И двете правителства заявиха, че „всички възможности“ са на масата за успокояване на напрежението. То обаче отново ескалира, след като в понеделник И Йон-хо заяви в Ню Йорк, че Северна Корея ще е в правото си да сваля американски бомбардировачи дори ако те не са навлезли във въздушното ѝ пространство. Това стресна пазарите, след като само дни по-рано Пентагонът изпрати самолети в близост до границата на Северна Корея.

„Уставът на ООН дава правото на самозащита на всички страни членки“, каза севернокорейският външен министър. „Тъй като САЩ обявиха война на нашата страна, ние имаме всяко право да вземем контрамерки, включително правото да сваляме стратегически американски бомбардировачи дори когато те не са в границите на въздушното пространство на страната ни“.

Според военни анализатори всеки конфликт между САЩ и Северна Корея носи риск от унищожителна атака на Пхенян срещу южнокорейската столица Сеул.

„Няма „точен удар“, който да може да реши проблема“, каза МакМастър на събитие във Вашингтон, организирано от Institute for the Study of War. “Няма военна блокада, която да може да реши проблема. Това, на което се надяваме, е да избегнем война, но не можем да изключим и тази вероятност“.

МакМастър отказа да коментира до каква степен силно прикриваната ядрена програма на Северна Корея е уязвима от военни удари от САЩ – оценка, направена за Иран преди изготвянето на споразумението от 2015 г., с което се сложи край на тяхната ядрена програма.

Той обаче призна, че всички военни опции предполагат реакция от Северна Корея, която застрашава южнокорейските граждани, добавяйки, че „това е най-важното в съзнанието ни“. Опасността „определено се взима под внимание във всички наши планове и военни игри“, каза МакМастър.

Ким Чен-ун ускори програмата си за тестване на балистични и ядрени оръжия през последните месеци. В отговор САЩ предложиха два нови кръга от санкции на ООН срещу режима, получавайки подкрепата на Китай – най-големия търговски партньор на КНДР, и Русия.

САЩ „едва сега“ започват да виждат първоначалните резултати от тези санкции, каза МакМастър, добавяйки, че е от интерес на Китай да гарантира изпълнение на ограниченията. Китай ще се изправи пред „перспективата за повторно въоръжаване“ в региона и засилени военни действия в Южна Корея и Япония. „Много неща се промениха“, добавя той.

Припомняме, че в изказването си пред Общото събрание на ООН на 19 септември, Тръмп заплаши „да унищожи напълно“ Северна Корея, ако тя нападне САЩ или съюзниците им. Той се присмя на Ким Чен-ун, заявявайки, че „човекът с ракетите е тръгнал на самоубийствена мисия за себе си и режима си“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 3
Otka4eni reformatori
преди 6 години
Да, спор няма, но не виждам това с какво се различава от демократичния евроатлантически режим. Няма разлика. Жив пример е човека, който преди 2 месеца говореше против Тиквун и ДАНС му цъфнаха на вратата.Арести, заплахи и т.н. После се били извинили. Голяма работа, че са се извинили. Така че този "режим" (евроаталантическия) по нищо не се отличава от онзи. И такива неща ще започнат да стават ежедневие, но иначе се промива мозъка на хората за т.н. свобода, демокрация и либерални ценности. само че в Западна Европа живеят с военни с калашници по улиците и на всеки ъгъл ги проверяват... Страхотна свобода... Аз разлика не виждам, да ти кажа..... само промиване на мозъци.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
Pyramid
преди 6 години
...Eдинствено не е ясно, кога и как някой от двамата царе ще изперка. Щото Тръмп е с 4-годишен мандат, докато Ким е потомствен цар, както и да нарича сам себе си, а т.нар. "Народно-Демократична Република" изобщо не е такава, а династична монархия. И там някой А е рекъл, че царят е гол, а се е стъжнило на фамилията му до 9-то коляно. Не, че сега им е весело, ама все пак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
Otka4eni reformatori
преди 6 години
Ако пък САЩ са ролкова големи кибритлии нека се пробват..... от 100 до 300 милиона... И САЩ много добре го знаят това, така че изобщо няма да се пробват....Така че в крайна сметка всичко е лаене на единия срещу другия и да раздрънкаме малко скелетите в гардероба....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
Otka4eni reformatori
преди 6 години
Война между САЩ и С. Корея няма да има никога, ако не си разбрал. Освен ако не искаш между 100 и 300 милиона жертви.... Което по никакъв начин няма да оправдае каквато и да е евентуална военна интервенция. Това не ти е Сирия, Ирак, Либия и т.н. Тук начина по който дейтват САЩ просто няма как да мине. Така че няма как да стане играчка плачка. Ким не е глупав човек, все пак е учил в Швейцария и се предполага, че е интелигентен и достатъчно разумен. Той няма да нападне пръв никога, когото и да е било, защото много добре знае, че това ще е краят му. Защото, ако нападне пръв всички ще скочат срещу него. И той това много добре го знае. Така че САЩ да не си правят илюзиите, че ще го нападнат, защото няма да мине номера. Защото пък САЩ знаят че всички ще скочат срещу тях (не воено разбира се). Отгоре на това със ядрената си програма и въоръжаване Ким просто се подсигурява, защото много добре знае както се случи с Ирак,либия, Сирия, Югославия и т.н....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
dr.5rov
преди 6 години
Изглежда вождът трето поколение на Северна Корея също като мен е решил, че е необходим на САЩ в региона за да оправдават присъствието си там и си позволява нещо немислимо - да се гъбарка с тях с изявленията на минисъра си за това, че им е обявена война. Да внимава да не стане играчка-плачка. Пък и останалите играчи там също да внимават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
0pk
преди 6 години
Хахаха, САЩ кат ощипана мома "*** ний война не сме обявявали, само санкции" :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още