IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отпадъчните води – новото „черно злато“ на американската петролна индустрия

Все повече компании в САЩ започват да инвестират в съоръжения за доставка и извеждане на вода, необходима за обработката на петрол

19:07 | 26.03.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Майк Кристенсен напредва между блестящите стоманени резервоари към тръбопроводите, пресичащи бившия земеделски район на Тексас, Мидленд, сърцето на най-голямото петролно находище в САЩ. 

Компанията на Кристенсен е една от десетките представители на помощната индустрия при добива на петрол, а именно – транспортирането и преработването на отпадъчните води, пише Дженифър Хилър за Ройтерс.

Въпреки че производството на петрол в САЩ бележи рекордни нива заради шистовата революция през последните години, голяма част от поддържащата инфраструктура не успява да смогне на темпото, като това не прави изключение и за отпадъчните води, използвани за процеса на разделяне на петрола на отделни фракции.

Преди процесът на доставка, събиране и транспортиране на водата е бил управляван от самите петролни компании, като в последствие това се превръща в особено доходоносен бизнес, генериращ 34 млрд. долара годишно, привличайки множество инвеститори, в това число компании като TPG Capital, Blackstone Energy Partners LP и Ares Management Corp.

Добивът на петрол в Пермския басейн, обхващащ Западен Тексас и югоизточната част на Ню Мексико, се очаква да нарасне с 35% до 5,4 млн. барела дневно до 2023 г., изисквайки още по-големи количества вода и по-интензивно извеждане на отпадъците, смятат анализатори.

В периода 2016-2018 г. сондажните компании в Ню Мексико, са произвели 505 млн. барела петрол и пет пъти повече количество отпадъчна вода.

„Не може да произвеждате петрол без да сте решили проблема с водата“, посочва Джеймс Лий от Riveron Consulting.

Очаква се да бъдат стартирани сондажните дейности по 5,5 хиляди нови петролни кладенци, като за целта ще са необходими над 434 млрд. литра вода, посочва доклад на Morgan Stanley.

Въпреки че голяма част от необходимата вода в Пермския басейн се транспортира от огромен брой цистерни, което значително влошава трафика около производствените площадки, компаниите, които се занимават с това са намерили решение на проблема, изграждайки мрежа от тръбопроводи, по които пренасят необходимите количества вода.

Компанията на Кристенсен On Point Oilfield Holdings притежава мрежа за извеждане на отпадъчната вода, като предвиденото количество през тази година възлиза на 375 хил. барела на ден.

Част от тази вода ще бъде преработена, но милиони литри в крайна сметка ще изчезната в земята без необходимото пречистване.

Някои петролни производители вече разглеждат варианти за допълнителна печалба на базата на отпадъчните води.

През декември миналата година Hess Corp получи 225 млн. долара за част от своите активи, свързани с преработката на водата, от съвместното предприятие с Global Infrastructure Partners, докато Halcon Resources прибави 200 млн. долара и очаква още 125 млн. през следващите 5 години от WaterBridge Resources LLC за своята инфраструктура за отвеждане и преработване на вода.

Обикновено обработката на петрол изисква около 39 млн. литра вода, като в това отношение необходимото количество воден ресурс се е увеличил с 40% през последните две години.

Сметките за вода в Пермския басейн през тази година са достигнали сумата от 14 млрд. долара, повишавайки се със 17% спрямо предходната година, според IHS Markit.

През 2018 г. компанията TPG се съгласява да плати 930 млн. долара за голям дял във водната мрежа на Goodnight Midstream, чиято дължина е 670 км и свързва три големи петролни басейна.

От друга страна ARM Energy Holdings и Ares Management са подготвили 4 млрд. долара за закупуването или стартирането на компании за управление на доставките на вода за петролния бизнес.

Доставката и отвеждането на използваната вода за преработката на петрол струва между 0,50 и 4 долара за един барел, в зависимост от начина на доставка (тръбопровод или цистерна).

Компанията Parsley Energy Inc е инвестирала 150 млн. долара за изграждането на водоснабдителна система, която може да покрие добива на до 1 млн. барела петрол на ден, което помага на дружеството да съкрати разходите за отпадъчни води с две трети до 0,50 долара за барел, споделя нейният главен изпълнител директор Мат Галахър.

Според него всеки един оператор на сондажен обект се нуждае от добра система за снабдяване с вода, без който неговият бизнес няма как да просперира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
Valentin13
преди 5 години
страната на неограничените възможности. само едно не съм съгласен, защо още не виждам Нанси и цялата гвардия демократи с кофи пълни с *** вода да носят на нефтените находища. а, щях да забравя, и цялата холивудска пасмина и сиененчетата. дано Тръмпича скоро да ги впрегне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още