IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ ще изпаднат в рецесия до 12 месеца, прогнозира икономист

Икономиката на страната вече се забавя, а печалбите се сриват, коментира Дейвид Розенбърг

15:11 | 23.09.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Въпреки усилията на Федералния резерв на САЩ да засили икономиката, страната ще бъде обхваната от рецесия през следващите 12 месеца. Това прогнозира Дейвид Розенбърг, главен икономист и стратег на The Gluskin Sheff, пред CNBC.

Според него икономиката на САЩ ще започне да се свива по-скоро от очакваното от останалите инвеститори, което ще постави основите на болезнено отдръпване отдръпване от пазарите.

"Предстои рецесия през следващите 12 месеца", коментира той.

Федералният резерв на САЩ понижи основния си лихвен процент миналата сряда с четвърт пункт. Управителят на американската централна банка Джером Пауъл сигнализира, че лихвите ще бъдат намалени отново само ако има нови доказателства, че икономиката се забавя. Пауъл обаче каза, че не очаква това да се случи.

„Единствената причина, поради която той е оптимист за перспективите пред икономиката, е това, което Фед прави, а то е да стимулира икономиката“, коментира Розербърг.

Той подчертава, че все още растежът в САЩ не е отрицателен, а S&P 500 и Dow са нагоре със, съответно, над 19% и 15%. По думите му, обаче, е въпрос на време икономическите данни да се влошат и Пауъл да бъде принуден да предприеме нови фискални облекчения през следващите месеци.

Независимо от това дали Фед ще намали основния си лихвен процент до 0, Розенбърг предполага, че резултатът ще е един и същ – рецесия.

Според него икономиката вече се забавя, а печалбите на компаниите се сриват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
novata_ikonomika
преди 4 години
Когато лихвите са ниски (САЩ) или отрицателни (Япония, Европа) за дълго време вече 10 години стопанските субекти не инвестират, а потребителите не харчат, а напротив започват да спестяват, защото в един момент се обезверяват, че Централните банки могат да "раздвижат" икономиките. Като минаха 10 години и това не стана е очевидно безмислено поддържането на толкова ниски лихви. Само растат цените на активите (фирми, имоти) и субектите започват да спестяват още по-силно, за да трупат кеш за закупуване
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
Mohave __
преди 4 години
"Независимо от това дали Фед ще намали основния си лихвен процент до 0, Розенбърг предполага, че резултатът ще е един и същ рецесия." ФЕД вече понижи с 0,5% , ЕЦБ само 0,1% - 5 пъти по- слаба реакция . Та там какво да очакваме .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още