IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вещае ли рецесия икономическата кристална топка на САЩ?

Съществуват редица показатели, които могат да покажат какво ѝ предстои на американската икономика в близко бъдеще

11:03 | 06.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Продължителната търговска война между Китай и САЩ и влошаващите се перспективи относно глобалния растеж инжектират допълнителна доза тревога в инвеститорите, които смятат, че най-дългата икономическа експанзия в американската история е изложена на риск.

Страховете от рецесия бяха породени по-рано тази година, когато кривата на доходността се обърна - основен индикатор за предстоящ спад.

Обърнатата крива на доходността възниква, когато доходността по краткосрочните облигации е по-висока от тази на дългосрочните. Този знак тревожи силно инвеститорите, които сигнализират, че са готови да държат дългосрочни облигации, които обикновено се разглеждат като по-безопасна алтернатива на акциите и други типове инвестиции.

Въпреки че опасенията са намалели, скоро не се очаква икономическо възстановяване, сочи неотдавнашна анкета на Ройтерс. Забавянето беше отразено в данните за производството и ръста при заплащането в частния сектор през тази седмица.

Сравнително нов доклад на S&P Global Ratings определя шанса за рецесия в САЩ през следващите 12 месеца на 25% -30% срещу 30-35% през август.

Ето някои показатели, които инвеститорите разглеждат като признаци на икономическо здраве:

1. Кривата на доходността.

Когато спредът между доходността по 3-месечните и 10-годишните американски държавни ценни книжа се понижи под нулата, както стана по-рано тази година, това е знак, че инвеститорите приемат по-ниска доходност за заключване на парите за по-дълъг период от време.

Това явление се приема като своеобразна прогноза за рецесия. Но периодът от регистриране на обърнатата крива на доходността до самата рецесия може да продължи до две години. Дори когато обърната крива се върне към нормалното си състояние, както стана през октомври, това не означава, че икономиката е успяла да избегне пътя към рецесия. Напротив, такова връщане към нормалното състояние след инверсия е често срещане модел преди рецесия.

2. Правилото на Сам.

Новопоявилото се Правило на Сам определя сигналите, свързани с началото на рецесия, когато средната тримесечна плъзгаща се стойност на безработицата в национален план нараства с 0,50 процентни пункта, или повече, спрямо нивото през предходните 12 месеца. Правилото е създадено от бившия икономист към Федералния резерв на САЩ Клаудия Сам и има за цел да предвиди евентуална рецесия сравнително бързо. В момента този показател е на ниво от -0,03 процентни пункта, което е далеч от проблематичните 0,50.

3. Безработицата.

Нивото на безработица в САЩ и първоначалните молби за помощи при безработица отбелязват по-висока стойност преди или по време на първите дни от последните две рецесии, преди рязко да се повишат. Понастоящем нивото на безработица достига близо 50-годишно дъно. Инвеститорите ще следят внимателно броя на новите молби за безработица през следващите месеци.

4. Разликата между фактическия и потенциалния брутен вътрешен продукт (БВП).

Разликата между фактическия и потенциалния БВП на САЩ се използва за измерване на здравето на икономиката. Положителната разлика, като тази, която съществува сега, показва, че икономиката действа над своя потенциал. Обикновено икономиката работи далеч под потенциала си в края на рецесия и успява да го надмине в края на периода на експанзия.

5. Потребителското доверие.

Потребителското търсене е критичен двигател за американската икономика, като в исторически план доверието на потребителите намалява по време на спад. Сегашното ниво на потребителско доверие е близо до цикличния максимум.

6. Фондови борси.

Пониженията на фондовите борси могат да бъдат сигнал за настъпване на рецесия. Пазарите регистрираха сериозни понижения през 2001 г. и 2008 г.

6. Барометърът Boom-Bust.

Този измерител, създаден от Ед Ярдени, измерва спот цените на промишлените суровини като медта, стоманата и оловото, като ги разделя на първоначалните молби за помощи при безработица. Този барометър отчита спад малко преди или по време на последните две рецесии.

7. Жилищен пазар.

Строителните дейности и разрешителните за строеж на жилища се понижават преди някои от последните рецесии. Жилищното строителство в САЩ се възстанови през октомври, като разрешителните скочиха до близо 12-годишен връх, което показва една силна пазарна конюнктура на фона на по-ниските ипотечни нива.

9. Производство.

Имайки предвид свиващата се роля на производствения сектор в американската икономика, възприемането на производствения индекс на Institute for Supply Management през последните години губи своята сила, особено в случай на спад под границата от 50 пункта за по-дълго време.

Американската заводска активност се понижи за четвърти пореден месец през ноември, тъй като новите поръчки спаднаха до едно от най-ниските си нива от 2012 г.

10. Финансови отчети.

Ръстът на печалбите на компаниите от S&P 500 спря преди последната рецесия. В момента повечето прогнозни оценки за приходите и печалбата на тези дружества се понижават.

11. Високодоходни спредове.

Кредитните спредове обикновено се разширяват, когато предполагаемият риск от неплатежоспособност се повиши. В момента инвеститорите се изтеглят от най-рисковия американски корпоративен дълг на фона на опасенията относно нивата на ливъридж, докато икономиката се забавя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още