IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Месната индустрия в САЩ – заплашена от масово заразяване и липса на работна ръка

Много американски месокомбината затварят врати, а тези, които продължават да работят, трудно намират защитни средства за своите работници

09:02 | 20.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Търсенето на месо в Северна Америка е спаднало с около 30% през последния месец, а намаляващите продажби на месо в ресторантите като пържоли и пилешки крилца надвишават скока в търсенето на дребно на телешко говеждо месо, заяви Кристин Макракън, анализатор на животински протеини в Rabobank.

Замразеното месо в американските хладилни складове остава изобилно, но доставките могат да бъдат намалени, тъй като износът към Китай се увеличава, след като търговското споразумение между Вашингтон и Пекин премахна пречките пред вноса на американско месо в азиатската страна. 

„Съществува огромен риск от допълнителни затваряния на съоръжения“, предупреждава Макракън.

JBS трябваше да намали производството на говеждо месо в своя голям завод в Грийли, Колорадо, тъй като между 800 до 1000 работница на ден останаха вкъщи от края на март, заяви Ким Кордова, президент на местния Съюз на работниците за храните и търговията (UFCW), който представлява служителите от промишлеността.

„Просто няма достатъчно хора“, посочва Кордова. Тя добавя, че синдикатът знае за поне 50 случая на заразени и два с фатален край сред служителите към петък (10 април).

78-годишмния работник Саул Санчес, известен още като „Дядо“ сред някои негови колеги, е бил тестван положително за вируса, като почива на 7 април, споделя неговата дъщеря Беатрис Рангел.

От JBS потвърдиха, че служител с три десетилетия опит е починал от усложнения, свързани с COVID-19, без да назовава името на Санчес. Компанията заяви, че той не е работил от 20 март, като на същата дата JBS отстранява всички служители, които са на 70 или повече години, като предпазна мярка.

От компанията посочват, че работят с федералните и щатските власти за получаване на тестове за всички служители от завода.

В съоръжението за преработка на пилешко месо на Wayne Farms в Декатур, Алабама, някои работници недоволстват от факта, че компанията ги е накарала да плащат за защитни маски, посочва Мона Дарби. местен хранителен инспектор и лидер на неправителствената организация Retail, Wholesale and Department Store Union.

Wayne Farms може да се похвали с годишни приходи от продажби в размер на 2 млрд. долара. В същото време компанията таксува своите служители за защитни средства. Говорителят на дружеството Франк Сингълтън отрича да знае за подобни случаи на неправомерно таксуване.

Работници на компанията Tyson Foods Inc в неин завод в Шелбивил, Тенеси, са успели да се сдобият със защитни маски едва, когато предприятието е затворило врати, като много от тях обмислят да напуснат работа заради страх от заразяване.

Tyson, най-големият производител на месо в САЩ, се опитва да снабди своите работници с лични предпазни средства, като в същото време компанията е увеличила усилията за дезинфекциране и почистване на съоръженията. Tyson обмисля и освобождаване на работниците, което допълнително може да забави процеса на преработка на месо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още