IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wirecard като Wirefraud: Ще доведе ли измамата до борсов срив

Историята учи: грандиозна измама на борсова компания почти винаги причинява срив на целия пазар

13:09 | 24.06.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

И в Германия необузданото настроение около началото на хилядолетието породи редица счетоводни скандали. Бляскав пример е търговецът на телевизионни права EM.TV. Двамата братя Томас и Флориан Хафа знаеха как да създадат инвеститорски наратив, в който „историята на успеха“ беше далеч по-ослепителна от тежките факти.

3 3

Цената на акциите на медийната група нарасна от еквивалента на 0,35 евро през 1997 г. до 120 евро по-малко от три години по-късно. Декларираната цел на братята беше да станат по-големи от американския развлекателен гигант Disney. Но не се стигна до там.

Малко след върха на Neuer Markt (най-значимият в Европа индекс за нови и перспективни компании, който трябваше да бъде алтернатива на Nasdaq) , базираната в Мюнхен компания трябваше да отмени своите високи очаквания за продажбите и печалбата. Курсът се срина. Особено перфиден случай на измама беше доставчикът на телематика Comroad, който също е включен в Neuer Markt. По-късно се оказа, че 95 процента от продажбите са фиктивни.

Сривът на всички тези компании трябваше да се превърне в сериозен сигнал за цялата фондова борса в Германия. За т. нар. Neuer Markt това означаваше края. Този индекс беше закрит от Deutsche Börse заради непоправимите щети върху имиджа му, като просъществува само три години.

Но и отвъд Атлантическия океан имаше голяма волатилност. Enron не бе сам. Други скандали като този, свързан с телекомуникационната компания Worldcom или конгломерата Tyco, засилиха впечатлението, че инвеститорите не могат да бъдат адекватно защитени от измами. Широката несигурност допринесе за факта, че водещият американски индекс S&P 500 загуби почти 50 процента за трите години след края на хилядолетието.

Още в катастрофалната 1929 г. Германия преживя балансов скандал, който разклати трайно доверието на вложителите: Името, около което всичко се въртеше по онова време, беше Nordwolle, съкратено за Norddeutsche Wollkämmerei. Фалитът на текстилната компания от Делменхорст навремето предизвика банкова криза.

Wirecard също хвана много инвеститори неподготвени. Наистина – постоянно имаше сигнали и напомняния, но нямаше никаква подкрепа от надзора. Едва сега, когато стана белята, германският борсов регулатор Bafin косвено призна за грешки.

Поне така могат да се разчетат драстичните думи, които президентът на Bafin Феликс Хюфелд изказа по отношение на сегашната криза. „Това е пълна катастрофа, която виждаме и е жалко, че се случи нещо подобно", каза Хюфелд. „Ние сме в средата на най-ужасяващата ситуация, в която някога съм виждал за компания от Dax“, посочи той.

Мениджърите на активи също са загрижени за настроенията на инвеститорите в Германия. Те считат, че е налице опасност Wirecard да торпилира скорошното завръщане на акциите като възможност за инвестиции. „Този невероятен скандал вреди на репутацията на акционерната култура“, казва Петра Аренс, член на борда на Maiestas Vermögensmanagement.

„Първо коронакризата, сега скандал с баланса; всеки, който досега е познавал само срочните депозити, ще загуби пълно доверие у акциите“, опасява се експертът. От Wirecard сякаш напомнят за бившата водеща компания Steinhoff. „За мебелната компания нещата вървяха само в посока нагоре в продължение на десетилетия, докато одиторите не отказаха да заверят отчета през 2017 г.“, казва Аренс.

Франк Визер, управляващ директор на PMP Vermögensmanagement, заема подобно мнение: „Инцидентът е катастрофа - за финансовия център, за доверието на акционерите, но особено за много анализатори. Въпреки че от седмици има съмнения относно данните, малко анализатори посъветваха да се продават акции. Те са изумени като инвеститори“, казва професионалистът.

„Ако големите германски компании от месеци са надценени, всъщност трябва да се запитаме какво точно се следи и дали има нещо като „инстинкт на стадото“, посочва Визер. Той сравнява Wirecard със скандала Flowtex от 90-те години. Доминиращ ръководител можеше да заблуждава банките с несъществуващи сделки от години и да причини милиарди щети.

„Тогава одиторската фирма KPMG беше измамена. Именно тази KPMG изглежда се е поучила от инцидентите по онова време и сега не поиска да оправдае Wirecard и по този начин избухна скандалът “, казва Визер.

И така - независимо дали става дума за Flowtex, Steinhoff или Wirecard, компаниите със силен растеж изглеждат особено податливи на манипулация. Инвестиционната измама на Бърни Мадоф се вписва в същата мрежа. Той обеща на своите инвеститори постоянно висока доходност от между десет и 15 процента.

Въпреки че в щатския регулатор имаше многобройни сигнали от края на 90-те години, измамата стана очевидна едва през финансовата криза през 2008 г. И тогава скандалът причини срив на борсата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 3 години
това имах в предвид, но моля ти се.... иначе добре си описал безсмисления живот на спекуланта!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
mavericos4
преди 3 години
Пълен ъпсурд са твърденията, че компания с капитализация от едва няколко милиарда, ще доведе до срив на една от най-дигитализираната и обезпечена борса в света :D Пълен смях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
briton
преди 3 години
инвеститор може да е директно въвлечен в бизнес и да може да взима решения . рядко срещано поради ред причини, най-вече размер на инвестицията. може да е делегирал някой друг да взема решения вместо него като например взаимни фондове, хедж фондове, и т.н.може и да "работи" индиректно (най-често срещано), т.е. прави се анализ на една компания и се решава дали да се инвестира в нейния растеж, бъдеще.има и абсолютни спекуланти, които инвестират в каквото и да е, стига да им носи някакъв растеж. но това пак си изисква търсене на активи, гледане на цифри и много четене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
terziеv
преди 3 години
Oще няколко пирамидки, пардон "финтех"-а", чакат на опашката за разкриване. Веднага се сещам за Револют. После ще има да обясняват как имало много сигнали, ама никой не им обърнал внимание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
khao
преди 3 години
че това е целта на борсата... само ако може да спрете с термина инвеститори... такива там няма, до един са спекуланти! Инвеститора си работи върху инвестицията, той не спекулира и не играе на борсата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
briton
преди 3 години
Тези нямаха ли развоен център (макар и доста прикрит) в София?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още