IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Квантовите изчисления - новото предизвикателство за пазарите

Добавянето им е като да се позволи на футболистите да използват ръцете си, за да вкарат топката в мрежата

11:25 | 20.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Изследванията на Goldman Sachs наскоро отбелязаха, че когато квантовите компютри бъдат пуснати, е много по-вероятно те да бъдат впрегнати за решаване на задачи за ценообразуване на опции или Монте Карло (пробабилистични – бел. прев.) симулации, които оценяват съществуващите портфейли, отколкото за прогнозиране на бъдещи движения на класове активи.

Според Тристън Флетчър, от стартъпа за прогнозиращ изкуствен интелект ChAI, това е така, защото в крайна сметка предвижданията са свързани с решаване на много специфичен, задълбочен проблем чрез разбиране на нюансите на релевантните данни.

„Вече сме на границата на възможностите на системите, които реално не следят заседанията на OПЕК и петгодишните планове на картела“, посочва той. Въпросът е не толкова в сложността на изчислението, колкото в широчината на извадката от данни. Това означава, че прогнозата не би станала непременно по-точна с квантовата мощност.

Привлекателността на съсредоточаването върху проблеми на „грубата сила“, като оптимизиране на портфолио анализа или дешифриране на криптографски въпроси като тези, които са в основата на биткойна, е далеч по-голямa.

Но това създава свои собствени проблеми. Ако криптографските системи могат да бъдат разбивани, то изключително чувствителни данни във финансовата система могат да бъдат използвани по нечестни и манипулиращи пазара начини.

Вместо по-точното предсказване на пазара, истинската награда в тази надпревара може да се крие в постигането на способност за разгадаване на криптирането на квантово ниво и използването му за извличане на информацията, която може да даде предимство на даден трейдър. Експертите казват, че шансовете някой вече да може да прави това, са ниски. Ако беше постигнато квантово надмощие, новината за това щеше да изтече доста бързо.

„Не знаем какво не знаем“, коментира Ян Гьотц, главен изпълнителен директор на IQM, разработчик на квантови системи за изчисления. „Но като цяло общността е много малка, така че всеки знае какво се случва. Статуквото е ясно."

Независимо от това, финансовият сектор изглежда се пробужда за проблемa с квантовите изчисления. Много банки и институции въвеждат екипи, които да мислят изключително за това как квантовите изчисления ще повлияят на техния бизнес. Трудно е да се каже колко напред са те в осигуряването на квантово сигурни системи. Това е таен въпрос. Засега повечето са съгласни, че нивото на заплаха е ниско, не на последно място защото - както показа хакването на тръбопровода Colonial - сигурността на системите е достатъчно ниска, за да позволи далеч по-евтини и по-прости начини за атакуване на цифрови системи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още