IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фалшификатите и пиратството струват над 1 трлн. долара на бизнеса

Само в страните от Г-20 са изгубени 2,5 млн. работни места заради пиратството

19:53 | 02.02.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Фалшификатите и пиратството струват над 1 трлн. долара на бизнеса

Производството на фалшификати и пиратството струват над 1 трлн. долара на световния бизнес, а в страните от Г-20 те са причината за загубата на 2,5 милиона работни, се посочва в доклад, изготвен по поръчка на Международната търговска палата.

Фалшификатите и пиратството през 2008 година са били на стойност от 455 до 650 милиарда долара, съобщава БТА.

Международната търговия с ментета и пиратски продукти представлява половината от целия й обем от 285 до 360 милиарда долара.

Производството и потреблението на национално равнище се оценяват между 140 и 215 милиарда долара, а пиратските продукти, търгувани чрез интернет, са на стойност между 30 и 70 милиарда долара, посочи днес при представянето на изследването Жан-Ги Карие, генерален секретар на еждународната търговска палата.

Според прогнози през 2015 година общата стойност на ментетата ще бъде между 1,22 трилиона и 1,77 трилиона долара.

Ако производството на фалшификати и пиратски стоки бе изкоренено, то това можеше да доведе до създаването на до 2,5 милиона работни места в законните икономики на Г-20, се допълва в изследването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Не че поддържам, но все пак се чудя, ако фалшификатите и пиратството струват над 1 трлн. долара на бизнеса, то следва ли, че потребителите пък са спестили 1 трлн. долара?? И този трилион долара вместо за по 1 (един) оригинален "Адидас" са го изхарчили за 3 (три) вида други стоки или услуги?Само си разсъждавам де...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още