IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 6,5 млрд. души ще живеят в градовете по света след 40 години

Бурният растеж на градовете ще изпревари способността на правителствата да осигурят нормални условия на живот на хората и много от тях ще живеят в гета

09:55 | 22.07.11 г.
<p>
	<em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Снимка: sxc.hu

През 2010 г. повече от половината от населението на света вече живее в градски условия, сочи проучване на Световната здравна организация (СЗО). Прогнозите са, че до 2030 г. 6 от всеки 10 души ще живеят в град, а от 2050 г. 7 от всеки 10 души ще се урбанизират.

И ако към днешна дата градското население по света наброява около 3,5 млрд. души, то прогнозите са към 2050 г. хората, живеещи в градски условия, да са над 6,5 млрд.

Проучването е във връзка със здравните проблеми, които придружават хората с растящата урбанизация в световен мащаб, както и увеличената смъртност вследствие замърсяването на въздуха, водата, недостатъчната хигиена и липсата на здравеопазване в градските гета.

До 2030 г. около 60 на сто от градското население ще бъде под 18-годишна възраст, като за децата от най-бедните градски райони има вероятност за преждевременна смърт 2:1 спрямо децата от богатите градски райони. Според статистиката на СЗО днес около 1 млрд. души (или около една трета от градското население по света), живеят в бедняшки квартали с лошо или почти липсващо здравеопазване.

Бурният растеж на градовете ще изпревари способността на правителствата по света да осигурят нормални условия на живот на хората и голяма част от тях ще живеят в гета или неформални селища около градовете, сочи прогнозата на СЗО. Поради голямата гъстота на населението, пренаселеността, липсата на канализация и липсата на безопасна питейна вота, новите гета по света ще бъдат продуктивни места за създаване на огнища за туберкулоза,
хепатит, холера, инфекциозни и други заразни болести, предупреждават от организацията.

В България живеят малко над 7,3 млн. души, от тях 5,2 млн. в градовете и 2,1 млн. - в селата, сочат данни на националната статистика.

Независимо от прогнозите на СЗО за увеличаване на градското население по света, данните на НСИ сочат, че у нас през 2060 г. населението ще намалее с около 2 млн. души. Ако се запази сегашната пропорция трима българи да живеят в градски условия и един – в селски, то след половин век българското село ще изглежда почти обезлюдено, предупреждават експерти.

Сегашните темпове на смъртност у нас също потвърждават тези прогнози - за миналата година в България има около 110 хиляди смъртни случая, като 65 700 са в градовете и 44 400 - в селата. За сравнение, през миналата година у нас са родени малко над 75 хиляди деца.

Тревожен е и фактът, че българските лекари все повече предпочитат да емигрират зад граница в търсене на по-добри финансови условия за труда си.

От 28 хил. лекари (според статистиката на НСИ) – над 1000 са напуснали България по данни на Българския лекарски съюз. Все пак в големите градове у нас има и най-голяма концентрация на лекари - в София те са около 6 600, в Пловдив - около 3 000, във Варна - 2 200, в Стара Загора - 1 500, в Бургас - 1 100.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още