IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия отвори фондовия си пазар за чужди инвестиции

Страната търси варианти за икономически тласък в отговор на ниските цени на суровината

15:45 | 15.06.15 г.
Саудитска Арабия отвори фондовия си пазар за чужди инвестиции

Фондовият пазар на Саудитска Арабия, оценен на 585 млрд. долара, отвори вратата си за директни чуждестранни инвестиции за първи път в понеделник, тъй като най-големият производител на петрол в света търси варианти за икономически тласък в отговор на ниските цени на суровината.

Отварянето на фондовата борса в Рияд позволява на компаниите – особено тези, които не са в петролния бизнес, да наберат средства директно от чуждестранни инвеститори с цел разширяване на бизнеса, диверсификация на икономиката и създаване на повече работни места за нарастващото население на страната. Досега чужденците получаваха достъп само непряко чрез местна саудитска институция, но процедурата е скъпа и сложна.

Ориентировъчната пазарна капитализация на борсата я прави най-голямата в Близкия изток. Фирмите от нефтохимическия сектор съставляват една пета от местния пазар, като в списъка попадат и гиганти като Saudi Basic Industries Corp, предава AP.

Този ход идва в изключително важен момент за Саудитска Арабия, чиито приходи са засегнати от спада на цените на петрола през изминалата година. По-ниските приходи ограничават държавните разходи, което от своя страна ще се отрази на много компании, които разчитат на правителствени проекти. Поради тази причина кралството посегна на своите стабилни валутни резерви, за да запази размера на разходите.

Въпреки това чуждестранните инвеститори казват, че са предпазливи и предупреждават да не се очаква незабавен прилив на инвестиции в най-големия пазар в Близкия изток.

"В незабавен до краткосрочен аспект паричният поток ще расте постепенно", казва Сачин Мохиндра, портфолио мениджър на Invest AD.

Една от причините за предпазливия подход е, че когато местните инвеститори очакват отварянето на пазара, те наддават за покачване на цените на акциите, правейки ги надценени според мненията на управителите на фондове.

Освен това има регламент за размера на чуждестранните инвеститори. Само финансови институции с активи под управление на стойност 5 млрд. долара или повече, които са в експлоатация в продължение на пет или повече години, имат право да инвестират. От регулаторите в Рияд все пак посочиха, че в извънредни случаи могат да направят изключения.

По думите на Джон Сфакиакис, директор за Близкия изток в базирания в Рияд инвестиционен посредник Ashmore Group, няма да има голям приток на чуждестранни инвестиции веднага. Той очаква постепенен поток през следващите няколко години, като общата сума ще бъде в диапазона 20-25 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още