IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за мир в Сирия

Преговорите с властите и опозицията ще започнат през януари, но политическото бъдеше на Башар Асад остава неясно

09:18 | 19.12.15 г.
<p>
	Държавният секретар на САЩ Джон Кери (в средата) разговаря с британския външен министър Филип Хамънд (вдясно от него), генералния секретар на ООН Бан Ки-мун (вдясно) и британския представител в ООН Матю Райкрофт. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Държавният секретар на САЩ Джон Кери (в средата) разговаря с британския външен министър Филип Хамънд (вдясно от него), генералния секретар на ООН Бан Ки-мун (вдясно) и британския представител в ООН Матю Райкрофт. Снимка: Ройтерс

Съветът за сигурност на ООН прие с единодушие резолюция в подкрепа на мирен план за Сирия, предаде Ройтерс. Планът предвижда властите и опозицията да започнат преговори през следващия месец. Информационната агенция определя мярката като рядка проява на единодушие между великите сили за конфликта, който отне живота на над четвърт милион души.

Русия е основен съюзник на сирийския президент Башар ал Асад и заедно с Китай досега налагаше вето на всички подкрепяни от Запада резолюции за налагане на санкции срещу режима в Дамаск, припомня още агенцията.

Текстът призовава генералния секретар на ООН Бан Ки-мун да събере страните в сирийския конфликт възможно най-скоро, ориентировъчно в началото на януари, на мирни преговори, които да бъдат водени на основата на Женевското комюнике и на решенията на Международната група в подкрепа на Сирия (т. нар. Виенски процес).

Специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура прогнозира, че е реалистично поканите да бъдат изпратени през първите дни на следващия месец, а самите преговори да започнат към средата или края на януари. Предвидено е този процес да доведе в срок от 6 месеца до установяване на едно авторитетно и включващо всички групи управление, което да не е доминирано от никоя религиозна общност, както и до договаряне на график за изготвяне на нова конституция. Свободни и честни избори трябва да бъдат произведени под надзора на ООН до 18 месеца след приемането на основния закон.

Резолюцията призовава враждуващите страни да спрат да атакуват цивилни и да работят за прекратяване на огъня. В същото време ООН признава, че мирният процес няма да сложи край на конфликта, тъй като в него участват и терористични групировки, сред които "Ислямска държава" и сирийският клон на Ал Каида. 

В резолюцията не се споменава и най-спорния въпрос, който е основна спънка пред дипломатическите усилия за решаване на конфликта - политическото бъдеще на Башар Асад. Документът се ограничава само с формулировката, че преходът ще бъде дело на самите сирийци, като подчертава, че "сирийският народ ще реши бъдещето на Сирия".

Текстът на резолюцията беше съгласуван по-рано днес от министрите на външните работи на 17-те държави от Виенския процес за Сирия. Сред участниците в срещата бяха външните министри на САЩ и Русия - Джон Кери и Сергей Лавров. Двамата присъстваха и на заседанието на Съвета за сигурност на ООН, на което беше приета резолюцията.

Кери призна след гласуването, че остават остри разногласия за политическото бъдеще на Асад. Западът, Турция и редица арабски сунитски страни са категорично против оставането на сирийския президент на власт. Русия и шиитски Иран са основните му поддръжници. Външните министри на страните от Виенския процес се разбраха да се съберат на нова среща през януари.

“Според нашата оценка Асад е загубил своята способност и авторитет, за да може да обедини страната”, коментира Кери след гласуването.

Решенията какво точно преходно правителство ще бъде формирано в Сирия трябва да бъдат взети до 1-2 месеца, призова държавният секретар на САЩ. Той обаче прогнозира, че преговорите между сирийските власти и опозиция е малко вероятно да започнат преди втората половина на януари.

Руският министър на външните работи Сергей Лавров се съгласи, че началото на януари не е ултимативен срок за започване на преговорите. "За нас главното са не изкуствените графици, а конкретният резултат", посочи той.
Лавров изрази оптимизъм, че споразумение за създаване на правителство на националното единство в Сирия може да бъде постигнато до 6 месеца.

Йорданският министър на външните работи Насер Джуде съобщи, че е внесъл списъци на терористичните организации в Сирия, изготвени от различни държави. Той призна, че за някои групировки има консенсус дали са терористични, но за други няма.

Джуде призова за свикване на среща, на която да бъдат определени критериите, въз основа на които ще бъде изготвен окончателният списък на терористичните организации. "Терористите от всякакъв вид нямат място на преговорите за Сирия”, даде да се разбере Лавров. Той предупреди, че е "недопустимо терористите да бъдат делени на добри и лоши".

Списъкът, изготвен от Йордания, е противоречив, коментира руският външен министър. Той обясни този факт с диаметрално противоположните позиции на отделни държави по сирийския конфликт.

В списъка не е включена ислямистката групировка Ахрар аш Шам, съобщи ливанската сателитна телевизия Ал Маядин, цитирана от ТАСС. Това е станало по настояване на Саудитска Арабия, която счита тази фракция за "умерена опозиция". Ахрар аш Шам обаче включва бивши кадри на терористичната мрежа Ал Каида. Тя участва в конференцията на сирийската опозиция в саудитската столица Рияд от 8 до 10 декември. 

Франция пък е поискала гаранции, че Асад ще се оттегли от власт, заяви френският външен министър Лоран Фабиюс. Той попита риторично как един човек, който е отговорен за масовото избиване на собствения си народ, може да го обедини.

В Сирия няма да бъде постигнат мир, докато Асад е на власт, предупреди и британският министър на външните работи Филип Хамънд. Той се аргументира, че сирийският президент е отговорен за голяма част от жертвите в страната.

Същевременно иракският министър на външните работи Ибрахим ал Джаафари призова Съвета за сигурност на ООН да приеме резолюция, с която да осъди навлизането на турски войски в страната му, и настояваща за незабавното им изтегляне, предаде ТАСС.

В съответствие с устава на световната организация Ирак има право да предприеме "всички необходими мерки", за да сложи край на "враждебните действия" на Турция, които "заплашват международния мир и сигурност", предупреди Джаафари. Той не отговори на журналистически въпрос дали Багдад е готов да реагира със сила на инвазията на Анкара. 

Между двете страни няма официално споразумение, което би позволило на Турция да изпрати войски в Ирак без предварително разрешение, подчерта Джаафари.

Турски войници бяха разположени на иракска територия на 4 декември, за да помогнат на местни кюрдски и арабски милиции да се подготвят за настъпление към северния град Мосул, който е под контрола на джихадистите от групировката "Ислямска държава".

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още