IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Кюрдистан е толкова важен за петролната индустрия на Ирак?

Решението на Ирак дали да се присъедини към споразумение за замразяване на добива на петрол до голяма степен се дължи на Кюрдистан

21:53 | 28.03.16 г.
<p>
	Петролната рафинерия в Так Так <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Петролната рафинерия в Так Так Снимка: архив Ройтерс

Петролните министри от страните членки на ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол) и извън картела полагат сериозни усилия да възстановят цените на суровината и се надяват срещата им следващия месец да доведе до замразяване на производството – вероятно първата стъпка към тази цел. Те обаче останаха до голяма степен изненадани от Ирак, страна членка на ОПЕК, която засили предлагането на петрол повече от която и да е друга страна миналата година, като това до голяма степен се дължи на промени в Кюрдистан, коментира Джулиан Лий за Bloomberg Gadfly.

Регионалното правителство на Кюрдистан планираше до момента вече да контролира произоводство на 1 млн. барела на ден петрол. Вместо това то е изправено пред намаляващ добив, повтарящи се трудности при достъпа си до пазара и нов натиск от федералните власти.

Северният регион се разглеждаше като лъч светлина за производството на Ирак през 2016 г., след като Багдад поиска от инвеститорите на юг да намалят разходите, принуждавайки ги да отложат краткосрочни планове за разширяване. Продажбите в чужбина миналата година нараснаха въпреки провала на споразумението за износ с националното правителство. Вместо да предават суров петрол на Багдад кюрдите продължиха да го продават сами и доставките от Северен Ирак се увеличиха до над 600 000 барела на ден.

Петролното производство на Ирак, включително това на кюрдите, е нараснало с почти 1,4 млн. барела на ден между юли 2014 г. и юни 2015 г., сочат данни, събрани от Bloomberg. Добивът обаче изпада в застой през юни, а спадът, който започна миналия месец, вероятно ще продължи.

Кюрдите планираха да добавят около 150 000 барела на ден към предлагането през 2016 г., но сега отчитат спад на добива с около 50 000 барела на ден. Добавяйки това количество към 150 000-те барела на ден, които правителството в Багдад задържа вместо да изнесе, очакваният ръст се превръща в спад от 200 000 барела на ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 23:07 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още