IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Технологичните компании в САЩ с най-големи офшорни сметки

Oxfam анализира данъчните афери на 50-те най-големи компании в САЩ, като осем от тях се оказват технологични

12:58 | 18.04.16 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Веднага след като излязоха първите данни от т. нар. Панамски документи погледите се насочиха към големите бизнеси и най-силните бизнес лица в света. Предвид разкритията за огромните парични средства, държани в офшорни сметки и данъчни убежища от елита, интересът към повече прозрачност и пълни разкрития никога не е бил по-сериозен, коментира Statista.

Последният епизод в тази сага идва благодарение на Oxfam America, която анализира данъчните афери на 50-те най-големи компании в САЩ. Организацията представя данни по такива аспекти като разходи за лобиране, печалба от федерални и спасителни заеми и, разбира се, пари в офшорни сметки.

От 21 компании с най-много средства в офшорни сметки 8 са с технологичен фокус, като Apple, Microsoft и IBM са в топ 5. Apple има най-много средства в офшорни сметки спрямо всички компании - със зашеметяващите 181,1 млрд. долара. Графиката, изготвена от Statista, показва 8-те технологични компании от гледна точка на парите им в офшорни сметки и дъщерните им дружества, регистрирани в данъчни убежища.

Infographic: US Tech Companies With The Most Money Held Offshore | Statista

Още графики вижте тук, а темата за Панамските документи можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Nathan
преди 8 години
Не само технологичните компании, а абсолютно всички дружества с пазарна капитализация над 1 млрд. задължително използват държави-данъчни обежища и други форми за избягване на данъци. Огромното данъчно бреме се понася от малкия и среден бизнес и от по-бедните притежатели на финансови активи, които просто не разполагат с дастатъчно капитал, за да го укриват. Така щедрите социални системи се покриват с активите на малкия и средния бизнес и бедните притежатели на финансови акт., докато офшорната олигархия освен, че не заплаща нищо или пренебрежимо малко осъществява неравноправна конкуренция по отношение малките и средни дружества и търговци. Примерно, две дружества, осъществяващи еднаква дейност и с еднакви търговски обороти, това, което укрива вземания към фиска ще има по-добър финансово-счетоводен отчет и ще може да разпоределя повече доходност за съдружници и акционери
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
IQ96
преди 8 години
Ми теа са най-умни, щото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още