IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите приветстваха завръщането на Аржентина на дълговите пазари

Страната имаше за цел да привлече 15 млрд. долара, но врече има поръчки на стойност 65 млрд. долара

10:53 | 19.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Министърът на финансите Алфонсо де Прат Гай.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Министърът на финансите Алфонсо де Прат Гай. Снимка: Архив Ройтерс

Завръщането на Аржентина на дълговите пазари беше посрещнато от стабилно търсене. Страната емитира облигации за пръв път от фалита си през 2001 г. и имаше за цел да си осигури 15 млрд. долара, привличайки редица инвеститори, търсещи по-висока доходност, съобщи Wall Street Journal.

Според източник на изданието обаче интересът е много голям и са привлечени поръчки на стойност 65 млрд. долара. Банките, които посредничат при емисията, все още приемат поръчки. За операцията са наети банките Deutsche Bank, HSBC, JP Morgan, Santander, BBVA, Citigroup и UBS.

По данни на Dealogic емисията на стойност 15 млрд. долара би била най-голямата от страна на развиваща се икономика от поне 20 години.

Друг знак за голям интерес са офертите към инвеститори, които вече притежават аржентински дълг. Според източник на WSJ те получават оферти с премия от 1,5% над очакваната емисионна цена. 

Властите в Буенос Айрес планират да използват привлечените средства, за да осъществят плащания към притежатели на дълга, по който страната фалира през 2001 г. Аржентина приключи 15-годишния диспут с облигационерите през февруари, когато се споразумя с група американски хедж фондове и други кредитори.

Стабилното търсене на облигации позволява на правителството да понижи доходността, която ще изплати, и пак да привлече инвеститори. 10-годишният транш, за който са получени най-много оферти, вероятно ще е с доходност между 7,5 и 7,625%, след като първоначално се говореше за доходност от 8 на сто. 10-годишни държавни облигации на други развиващи се икономики с кредитен рейтинг B се търгуват с доходност около 7,47%, посочва WSJ.

Министърът на финансите Алфонсо де Прат Гай се срещна с инвеститори миналата седмица.

Високото търсене на аржентински дълг е сигнал, че продължителният период с ниски лихвени проценти кара инвеститорите да простят миналите грехове, ако те се компенсират с облигации с висока доходност.

Новите облигации на Аржентина са оценени от S&P с рейтинг В-, а Moody’s неотдавна повиши оценката си до В3.

Доходността по тригодишните облигации се очаква да е между 6,25 и 6,5%, по 5-годишните – между 6,875 и 7,125%, а тази по 30-годишните – 8% с лихвен купон 7,625%.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още