IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалната икономика се справя добре, но елитът в Давос си има своите опасения

От глобалния дълг до Китай и Тръмп - има редица потенциални заплахи пред икономическите перспективи в цял свят

08:15 | 23.01.18 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Глобален дълг

Нещата не свършват с Китай. Глобалният дълг нарасна до рекордните 233 трлн. долара през третото тримесечие на 2017 г., което е с над 16 трлн. повече от края на 2016 г., сочи Institute of International Finance. Дългът на частния нефинансов сектор също достигна рекордни нива в Канада, Франция, Хонконг, Южна Корея, Швейцария и Турция.

На фона на стартиралото увеличаване на лихвените проценти, кредитополучателите може да започнат да  чувстват натиск, макар че съотношението дълг към БВП спада, а растежът се ускорява.

Лихвени проценти

Това, което може да доведе до край на тази среда, може да се окаже инфлационен скок, който да принуди централните банки да се откажат от постепенния си подход за премахване на стимулите, наложени през последното десетилетие.

Когато икономиките се разширяват толкова бързо, цените на суровините се вдигат, а показателите за производителността показват ограничение върху предлагането. САЩ освен това намаляват данъците, а някои големи работодатели започват да вдигат заплащането.

„Можем да започнем да виждаме по-бързо ускоряване на инфлацията, отколкото повечето хора на финансовите пазари очакват, което означава, че Фед и другите централни банки ще трябва да увеличат лихвените проценти рано или късно“, казва Нариман Бехравеш, главен икономист на IHS Markit. “Това може да обърка нещата“.

Протекционизъм

Макар че въпросите около търговията все пак не избухнаха миналата година, това може да се случи през 2018 г. Американският президент Доналд Тръмп заплаши да сложи край на NAFTA и на споразумение с Южна Корея. Освен това се води разследване по обвинения, че Китай краде американско ноу-хау, а Тръмп предупреждава, че може да наложи мита върху китайските стоки, най-вече стоманата.

„Веднага щом има голямо сътресение в търговията, започва състезание към дъното“, казва Доминик Бартон, управляващ директор в McKinsey & Co. “Важно е крехката система, която имаме днес, да продължи. Не трябва да подценяваме потенциала за сътресения“.

Според Маргарета Дженек Хануз, член на изпълнителния комитет на Световния икономически форум, „все още има опасност многостранните търговски системи да се разпаднат спрямо начина, по който ги познаваме, тъй като има много рискове на хоризонта“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
Dimat
преди 6 години
То наистина си е за опасения,даже направо се откачи - толкова усилия от елита да бъде направо ликвидирана, ама нещо глобалната икономика не ще и не ще!Крайно време е,да се спретне една война на тъпата икономика!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
Mohave
преди 6 години
"Всяка корекция вероятно няма да бъде толкова лоша, колкото през 1929 г.," - по - добра ще е , защото падането ще е от по-високо .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още