IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сенчестото банкиране в глобален план продължава да расте

За 2016 г., откакто са последните данни на Борда за финансова стабилност, обемът на небанковото финансиране се увеличава със 7,6% до над 45 трлн. долара

22:15 | 05.03.18 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Растежът на инвестициите в глобалните облигации, фондове за имоти и фондове на паричния пазар продължава да тласка нагоре ръста на т.нар. „сенчесто“ банкиране, посочва Бордът за финансова стабилност – органът, който координира финансовата регулация на икономиките от Г20, предава Ройтерс.

Регулаторът казва, че през 2016 г. сенчестото банкиране, което може да представлява и заплаха за стабилността, се увеличава със 7,6% до 45,2 трлн. долара. Това е последната година, за която Бордът разполага с данни, уточнява информационната агенция. Оттогава обаче Китай налага сериозни рестрикции върху този тип финансиране.

Това представлява 13% от общите активи на финансовите системи в 29 наблюдавани от регулатора юрисдикции, сочат данните. За първи път в тази статистика се включва и статистика за Китай и Люксембург, дом на голяма част от световните инвестиционни фондове, отбелязва Financial Times.

„Сенчестото“ банкиране включва и пазарите за обратно изкупуване и секюритизация на дълг, както и хедж фондовете, участващи в кредитиране.

"Небанковото финансиране предоставя ценна алтернатива на банковото финансиране и подпомага реалната икономическа активност. Това увеличаване на зависимостта от небанково финансиране обаче може да доведе до нови рискове“, предупреждава Бордът.

Т.нар. „сенчест“ банков сектор, съставен от компании, различни от банки, които предоставят финансови услуги, е подложен на сериозно наблюдение от страна на някои регулаторни органи още от времето на финансовата криза отпреди десет години.

Все пак има и политици, според които небанковото финансиране подкрепя запазването на ликвидността на капиталовите пазари. Европейският съюз (ЕС) активно съветва пазарните участници да се дистанцират от банковите заеми.

Регулаторите настояват различните фондове да създадат гаранции при евентуални екстремни пазарни сътресения, за да се избегне нестабилността от продажбата на активи, ако много инвеститори едновременно поискат парите си обратно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
DELCHO SMOKA
преди 6 години
Защо да не процъфтява сенчестото банкиране след като всички високоразвити и богати държави, допускат на тяхната територия да оперират офшорни дружества?Световния финансов елит, държи политическата клика, и това никога няма да промени текущото статукво. Просто ще се пишат подобни безмислени статии, в търсене на предварително ясни отговори!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още