IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обратното броене за края на Libor приключва

Остава обаче големият въпрос за ликвидността на пазарите, свързани с междубанковия индекс

08:54 | 02.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Дойде времето Джон Уилямс да прибере часовника за обратно броене за Libor.

Председателят на Федералния резерв на Ню Йорк повече от две години отброява дните, когато повечето версии на междубанковия индекс от Лондон - с изключение на тримесечния Libor в щатски долари, ще бъдат публикувани за последен път, пише Bloomberg.

Това е началото на края на продължилото десетилетия властване на Libor като основен инструмент на финансовата система, за който преди повече от 10 години се потвърди, че е бил манипулиран от банките.

За регулаторите е време да празнуват. За американските търговци перспективите остават мъгляви, тъй като болезненият ход на интегрирането на заместители на Libor продължава.

„След като обратното броене свърши, големият въпрос ще бъде свързан с ликвидността на пазарите на Libor, парите в брой и дериватите“, коментира Прия Мисра, глобален ръководител лихвена стратегия в TD Securities. Тези пазари включват също суапове и заеми.

„Няма съмнение, че ликвидността в договорите, свързани с Libor, ще бъде по-лоша, отколкото през 2021 г., но не е ясно дали ще бъде проблематична“, допълва Мисра.

Американските регулатори силно обезкуражават нови контракти, обвързани със старите критерии.

Докато инвеститорите в йени, евро, швейцарски франк и паунд ще имат лесни замени, САЩ още не са възприели решение и засега се предпочита процентът за обезпечено овърнайт финансиране. Този индекс се изчислява от Федералния резерв на Ню Йорк и се основава на споразумения за обратно изкупуване на съкровищни бонове.

Операторът на борса за деривати CME Group Inc. посочва новите си фючърси на SOFR в механизма за конвертиране, ако и когато индексът Libor престане да съществува.

В началото на януари всеки, който търгува с Libor деривати с банка, ще трябва да документира дали хеджира наследен договор, или се квалифицира за намаляване на риска, което според Мисра от TD може да доведе до проблеми за търговията.

Това е особено вярно за синдикираните заеми.

2022 г. може да донесе по-голямо приемане на SOFR и по-малко трансакции, базирани на Libor, като е възможно да се възприемат и други индекси.

„Продължаваме да вярваме, че пазарът се насочва към свят с множество референтни лихвени проценти, където SOFR е първоначално доминиращият лихвен процент на деривати, но където лихвените проценти, чувствителни към кредита, съществуват едновременно“, пишат стратези на лихвените проценти на Bank of America.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още