IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Слънчев бряг" иска законова регламентация на таксата за инфраструктура в курортите

Дружеството увеличава приходите и намалява загубата към края на юни

14:25 | 22.07.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

„Слънчев бряг“ АД ще се бори за законови промени, за да започне отново да събира такси за поддръжка на инфраструктурата от хотелиерите в комплекса. 

На тези приходи, които не се събират от 2009 г. след протестите на хотелиерите, ръководството на дружеството гледа като на основен фактор за стабилизиране на паричните потоци и спиране на процеса по натрупване на загуби.

Все пак дружеството успява да намали загубата към края на юни в сравнение с година по-рано заради ръста на приходите, който значително изпреварва увеличението на разходите на дружеството, става ясно от отчета му на индивидуална основа, публикуван на сайта x3news.com.

Увеличението идва основно от приходите от продажби на ток от фотоволтаичната централа на дружеството, както и заради ръста на цените за паркиране в курорта на фона на по-засиления трафик там заради настанените украински бежанци, както и увеличените цени на комуналните услуги като цяло.

Благоустрояването на курортите да влезе в закон

Таксата за поддръжка на инфраструктурата, която хотелиери от източната зона на курорта „Слънчев бряг“ трябваше да плащат на „Слънчев бряг“ АД като собственик на инфраструктурата, е висящ въпрос от над 20 години. Хотелиерите отказват да плащат такава такса, тъй като плащат и местни данъци и такси към община Несебър, и от години настояват инфраструктурата в зона „Изток“ на комплекса също да бъде прехвърлена на общината.

В продължение на години имаше протести на хотелиери заради въпросната такса. Тя е заплащана до 2008 г. съгласно договори със собствениците на туристически обекти, сключвани в изпълнение на приватизационните договори на хотелиерите.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

От 2009 г. обаче инфраструктурна такса не се събира, тъй като хотелиерите вече не подлежат на следприватизационен контрол. Отделно има вторични продажби на имоти и обекти, както и строителство на нови хотели, като те нямат задължение да плащат инфраструктурни такси на дружеството, каквито клаузи има само в приватизационните договори.

От компанията искат такава такса да се заплаща от всички хотели в курорта, а не само приватизираните, за да бъде справедливо разпределена, посочва се в междинния доклад за дейността ѝ през второто тримесечие на годината.

През март 2022 г. е проведено изслушване на директора на „Слънчев бряг“ АД от парламентарната комисия по туризма, по време на което, както и в писмен доклад, са поискани промени в Закона за туризма. С поправките трябва да се уреди благоустрояването и поддръжката на инфраструктурата в курортите с участието на държавата, т.е. инфраструктурните такси да залегнат в Закона за туризма.

Представител на дружеството е поискал да участва в работната група за изготвяне на нов Закон за туризма, но заседания на работната група все още не са провеждани.

Ръст на приходите и спад на загубата

Към края на юни приходите на „Слънчев бряг“ възлизат на почти 1,3 млн. лева при 723 хил. лева година по-рано, като увеличението достига почти 80%. Резултатът е логичен на фона на възстанояването на сектора на услугите след наложените година по-рано пандемични ограничения. 

Приходите от продажба на услуги нарастват до 1,154 млн. лева за периода от 651 хил. лева година по-рано, или почти два пъти на годишна база. Дружеството увеличи цените за паркиране за този летен сезон, след като през 2020 и 2021 г. ги намали наполовина заради COVID-19 кризата. Новите цени са по-високи от цените отпреди пандемията (2019 г.) - 2,5 лева на час при 2 лева през 2019 г. и 1 лев по време на пандемията заради срива на броя туристи.

Отделно се увеличават и приходите на компанията от продажба на ток от собствената фотоволтаична централа до 57 хил. лева към края на юни при 36 хил. лева година по-рано. На централата е направен ремонт през 2021 г. на стойност 65 хил. лева и е възстановен максималния ѝ капацитет. Купувач на тока е „ЕВН България Електроснабдяване“ АД.

Разходите на дружеството към края на второто тримесечие се увеличават до 2,161 млн. лева при 1,997 млн. лева година по-рано, или с над 8% на годишна база.

За шестмесечието компанията отчита нетно намаление на разходите за материали и външни услуги, свързани с поддръжката на инфраструктурата в курорта, в размер на 33 хил. лева на годишна база. Намалението се определя от спада на разходите за външни услуги. Разходите за персонала растат с 6 хил. лева заради ръста на минималната заплата. По-значително се увеличават другите разходи – до 350 хил. лева от 92 хил. лева, заради отписани съдебни разноски от предходни години заради приключили съдебни спорове.

„Слънчев бряг“ АД отчита загуба в размер на 871 хил. лева за полугодието при загуба от почти 1,3 млн. лева година по-рано, като резултатът се свива с една трета на годишна база. Непокритите загуби в баланса на компанията са за почти 3 млн. лева към края на юни при над 6,6 млн. лева неразпределена печалба и под 2 млн. лева собствен капитал.

В последната година акциите на дружеството поевтиняват с 0,79%, като пазарната капитализация достига почти 4,9 млн. лева.

Свързани компании:

Слънчев бряг АД(SLB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още