IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как "Ислямска държава" играе все по-голяма роля на пазара на изкуство?

Редица разграбени артефакти от Сирия и Ирак биват продавани през Facebook, WhatsApp и други алтернативни канали

09:51 | 05.07.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

“Те вкарват собствените си камиони, своите булдозери, наемат свои екипи и им плащат заплати”, коментира експертът.

“Ислямска държава” действа като доставчик на една сложна верига, включваща поне петима брокери и търговци, твърди Майкъл Данти, съветник на Държавния департамент на САЩ за откраднати антики от Ирак и Сирия.

Екстремистите са тясно свързани с турските престъпни мрежи в граничните градове Газиантеп и Акчакале, допълва той. След като артефактите бъдат изнесени контрабандно в Турция, брокер се заема с продажбата им на дилъри, които имат достатъчно средства, че да платят за съхранението им и да изчакат 15 години, за да ги продадат, когато законът не се фокусира толкова върху тях.

Фалшиви монети

Археолозите смятат, че антики на стойност 300 млн. долара в момента излизат на пазара, преминавайки през Турция, Ливан и Йордания, заради действията на “Ислямска държава”.

Данти, професор по археология в Бостънския университет, твърди, че е станал свидетел на скок в броя на качените снимки на клинообразни плочи и антични гербови печати в мрежата. Някои от тях са фалшифи.

Международната търговска комисията на САЩ съобщи, че между 2012 и 2013 г., когато “Ислямска държава” разшири обхвата си, американският внос на декларирани антики от Ирак се е увеличил с 672%, а този от Сирия - със 133 на сто.

Джеймс Макдрю, който в продължение на 27 години работи за Американските митници и Министерството на вътрешната сигурност, посочва, че все пак не очаква големи артефакти, разграбени от “Ислямска държава”, да се появят на пазарите в Ню Йорк, Лондон и Женева поне в близкото десетилетие.

Нелегални дилъри

“Нелегалните дилъри чакат с години преди да се осмелят да продадат контрабадните пратки”, коментира Макандрю. “Големите аукционни къщи като Sotheby’s и Christie’s са достатъчно внимателни, че да избягват да работят с антики, за които се смята, че са от Ирак или Сирия”.

“Но предизвикателството е следенето на частните продажби, които движат световния пазар на антики”, посочва още Макандрю. “Убеден съм, че тези предмети от Ирак и Сирия са продавани на местни в региона"..

Последна актуализация: 11:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още