IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо коефициентът цена/печалба на BGTR30 e 46, а на SOFIX - 10?

P/E на BGTR30 е двойно по-висок от този на водещите индекси в Китай и Индия, докато съотношението при SOFIX е сходно с това на пазарите в Гърция, Испания, Португалия и Ирландия

10:16 | 07.02.11 г. 14
Защо коефициентът цена/печалба на BGTR30 e 46, а на SOFIX - 10?

Основната практическа разлика между индексите BGTR30 и SOFIX е в коефициентите цена/печалба (P/E) и цена/балансова стойност (P/B).

Коефициентът цена/печалба на BGTR30 e 46, а на SOFIX 10 или близо 5 пъти разлика. На BG40 P/E е 33,7 пъти, показват изчисления на БФБ-София.

Коефициентът на SOFIX е сравнително нисък на база доста ниското P/E на Химимпорт от едва 3,71 (консолидирани данни). При Софарма, която е най-тежката компания в SOFIX, той е 13,6 (и консолидирано и неконсолидирано).

При Монбат АД, която е третата по тежест компания в SOFIX, P/E е 17,8 (и консолидирано и неконсолидирано).

На консолидирана база P/E на ЦКБ е 4,44, а на ПИБ - около 13, като те са са в средата на таблицата по тежест в индекса.

Вижда се, че по-ниското P/E на SOFIX се дължи на Химимпорт, което е сред най-тежките в индекса, както и на ЦКБ.

При BGTR30 всички компании са с равно тегло, тоест 3,33%. При BG40 теглото зависи от единичната цена на акция (например, ако тя е 100 лв. - ще тежи 100 пъти повече от акция с единична цена 1 лв.) И при двата индекса обаче коефициентите P/E, съответно 46 и 34, са в пъти по-големи отколкото при SOFIX.

По данни на БФБ-София коефициентът P/B на SOFIX е 0,87, спрямо 1,13 на BGTR30 и 1,43 на BG40. Тоест отново при SOFIX имаме най-ниски стойности.

Какъв е коефициентът P/E на българския пазар? Отговорът на този въпрос е субективен. Който харесва SOFIX ще каже 10, който харесва BGTR30 ще каже 46.

На теория високият P/E издава потенциал пред дружеството, а ниският показва, че то е зряло и няма да има бърз растеж.

Цветослав Цачев публикува в блога на ИП Елана Трейдинг коефициентите P/E на основни индекси в различни страни по света. За Русия съотношението е около 8, за Китай и Индия - около 20, за Германия - около 14, за Франция - около 12, за Великобритания - около 18. За Гърция, Испания, Португалия и Ирландия е около 10, а при Чехия, Унгария и Полша - около 12,5. P/E на американския широк и най-представителен индекс S&P 500 е около 15.

Определено P/E от 46, като на BGTR30, няма аналог сред изброените индекси и е двойно по-висок от този в Китай или Индия. Тоест излиза, че компаниите в BGTR30 са с двойно по-голям потенциал за растеж.

Ако погледнем SOFIX с неговото P/E от 10, то приличаме повече на Гърция (10), или Унгария, Чехия и Полша (с около 12,5).

В последните 3 месеца и SOFIX и BGTR30 се повишават с по 24%. В последните 12 месеца BGTR30 се повишава с 3%, а SOFIX се понижава с 3%.

*Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:47 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 2
Dani_Valencia
преди 13 години
Как се оценява компания в България, при положение, че не можеш да изчислиш forward P/E. Колко компании дават прогнози за бъдещи приходи и печалби? Колко компании имат дивидентна политика?Бъфет казва: Типично най-добрата възвръщаемост носят компании, които днес правят нещо твърде подобно на това, което са правили преди 5 или 10 годиниКво сте ги засмятали тия съотношения, като при българските компании изобщо не е ясно какъв е бизнес модела им покрай имотния бум станаха строителни компании, сего покрай ВЕИ бума станаха енергийни компании (оня ден гледам, че и Биовет, които имат много добър бизнес, отчитат 1/5 от приходите от производство на ток). Утре ше има бум на храните и те ше хукнат да садят кауни. Как се изчислява потенциала на компания от Р/Е като не знаеш след 1-2-3 години с кво ше й хрумне да се занимава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 2
хендехох
преди 13 години
Дами и господа. Вече видяхме балониада 2011. Или може би точно сега започва?Не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 2
emil_dtv
преди 13 години
До Pivoley:Аз съм отскоро на родната борса, та затова да запитам: Да разбирам ли думите ти, че привилигированите акции на Химимпорт не участват в Р/Е? Това би било много грозна манипулация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 2
blago72
преди 13 години
Коефиценти-моефиценти, играете си на войничета момчета...Не може при липса на изплащане на доходност по акциите да има борса. Не може да се разчита само на промяна на цената на ценната книга, без никакъв фундамент. Кой може да каже колко струва една БГ компания на база ОПР и баланс, моля Ви, бъдете сериозни?!Залагайте на евробет, мачове, тенис, нещо подобно...определено повече научен подход може да вложите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 2
Pivoley
преди 13 години
Ми то затова по-важно е бъдещото P/E, а не настоящото. А при Химимпорт, коефициентите е по-удачно да се смятат при 240 млн.акции, а не 150 млн.лв. И още нещо. Като се смята средно Р/Е е препоръчително от сметката да се изключат коефициентите с екстремновисоки стойности (над 100), заради описания ефект от ниската печалба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 2
Гари
преди 13 години
Разбирам логиката ти и не казвам, че не е вярна. Но не можеш да кажеш, че високият Р/Е издавал потенциал. Издава само това, че повечето инвеститори вярват, че има потенциал. Може и да не са прави и потенциал всъщност да няма. Както си го написал излиза еднозначно - висок е, следователно има потенциал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 2
Спящият бик
преди 13 години
Високо Р/Е не тразява потенциал за растеж, а преценката на инвеститорите за този потенциал. Това са две различни неща. Нещо като водата в пустинята - може да си я намерил вече в оазиса, а може и да е мираж.Друг е въпросът, че кризата стопи печалбата на много компании и сега въпросът е не толкова колко, а дали една компания въобще е печеливша?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
Damodaran
преди 13 години
Нищо не разбирате от тия коефициенти, защо ги коментирате въобще!? Препоръчвам, да се разровите из литературата и да видите как се извеждат фундаментално и тогава може да откриете интересни неща, това все пак е отношение на две променливи величини....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
Мариян Йорданов
преди 13 години
Моля виж примера с P/E 1 000 по-долу. Да не очакваш, че компания, чиято печалба е намаляла 100 пъти и цената й ще намалее 100 пъти (с 99%)?!?Също така какво става, когато повечето компании са на загуба, поради кризисен период и P/E на индекс хвръкне до небето? А след това отново се върнат към нормалните си печалби?P/E е много деликатен индикатор, на база на които не трябва да се вземат решения. Всичко е според зависи от очакванията за бъдещата печалба на компанията. В даден случай при 10 P/E може да е надценена, а в друг при 1 000 P/E да е подценена.Ако инвестирането беше лесно ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
Гари
преди 13 години
"На теория високият P/E издава потенциал пред дружеството".Каква е тази теория, Марияне? Ако P/E 46 издава потенциал, то P/E 146 сигурно ще значи свръхпотенциал. :) Много удобна теория, по тази логика никога няма надценени компании, колкото са по-скъпи - толкова по-перспективни стават. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още