IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След златото и цената на памука постави нов рекорд

Памукът е най-силно поскъпващата борсово търгувана стока през тази година

21:41 | 07.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
След златото и цената на памука постави нов рекорд

Цената на памука се повиши до рекордни нива днес, след като по-рано златото също постави поредния си ценови рекорд, повлияно от поевтиняването на щатския долар и недоверието на инвеститорите към валутите.

Фючърсите на памука поскъпнаха с дневния лимит от 7 цента, или 3,3%, до рекордните 2,197 долара за паунд на стоковата борса в Ню Йорк.

Памукът поскъпва през последните седем сесии заради очаквания, че предлагането през тази година няма да може да отговори на растящото търсене, особено в развиващите се икономики като Китай, пише Bloomberg.

Азиатската страна е най-големия потребител и производител на памук в света. По-рано днес министерството на търговията на Китай обяви, че ще увеличи значително вноса през 2011 г.

Вносът на памук в страната нарасна с 31% на годишна база през януари до близо 391 хил. тона. Цените на памука са се вдигнали повече от два пъти през последната година, след като търсенето изпревари доставките в световен мащаб.

Памукът е най-силно поскъпващата борсово търгувана стока през тази година сред 19-те ключови за икономиката стоки, включени в индекса Thomson Reuters/Jefferies CRB Index.

От Асоциацията на австралийските спедитори на памук съобщиха днес, че купувачи вече са заявили над 80% от следващата реколта на памук в страната, като делът на предварителните покупки е необичайно висок.

Австралия е четвъртия по големина производител на памук в света.

Китай, който е най-големия потребител, съобщи през миналата седмица, че производството в страната е намаляло с 6,3% през миналата година до 5,97 млн. тона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още