IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемите на производителите на петрол от пясъци тепърва ще растат

Възвръщаемостта на капитала от подобни проекти сега е нулева или дори отрицателна, изчислява Bloomberg

15:23 | 06.09.15 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Компаниите, разработващи петролни пясъчни находища в Северна Албърта, са единствените, опериращи в най-засегнатия регион на планетата. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Компаниите, разработващи петролни пясъчни находища в Северна Албърта, са единствените, опериращи в най-засегнатия регион на планетата. Снимка: Ройтерс

Последното място, на което производителите на петрол искат да бъдат, когато цените спаднат до нива, унищожаващи печалбите, е по средата на проект за милиарди долари на едно от най-скъпите места на планетата за добив на суров петрол, пише Bloomberg.

Именно точно там се намират половин дузина производители на петрол от пясъци и оператори на петролни пясъчни полета от ранга на Suncor Energy Inc. и Brion Energy Corp., след като сега цените на канадския петрол се движат около 30 долара за барел.

Въпреки че всичките проекти, които ги заобикалят, бяха отложени или отменени, техните инвестиции бяха доста напреднали, когато петролната игра внезапно премина от настъпление към отбрана.

До 2017 г. тези проекти ще добавят поне по още 500 хил. барела на ден на свръхпренаситения северноамерикански пазар.

„За компаниите, които са похарчили милиарди по време на спада в цените, времето, което ще е нужно да си върнат инвестициите, ще се удължи значително“, коментира старши портфолио мениджърът в Canoe Financial LP Рафи Тамазян. „Но последиците от забавянето на даден проект са по-лоши.“

Общо правило гласи, че новите производства се нуждаят от цена на американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) от 80 долара на барел, за да излязат на нулата. Сортът Western Canada Select, който представлява вид тежък петрол, добиван в Албърта, в момента се продава при дисконт от близо 14 долара за барел спрямо цената на бенчмарковия WTI, който в петък сутринта губеше 1,8% до 46,07 долара за барел.

Този диференциал за петрола от Албърта, базирайки се на фактори като качество и капацитет на петролопроводите, варира от 7 до 20 долара тази година, като дори прехвърли 40 долара за барел в края на 2012 г. и отчасти на 2013 г.

Базираният в Калгари производител на петрол Cenovus Energy Inc., който използва силата на парата, за да топи битум (асфалт) и да го извлича на повърхността, отложи два нови проекта, докато не се възстанови цената на петрола. Но фирмата продължава с експанзията, стартирана преди обрата на петролния пазар, която ще увеличи капацитета със 100 хил. барела до края на следващата година.

„Не желаем краткосрочното ценообразуване да диктува нашите инвестиции в дългосрочни, високодоходни петролни пясъчни проекти“, коментира главният изпълнителен директор на Cenovus Брайън Фъргюсън пред анализатори през юли, когато цената на WTI бе близо 50 долара.

Петролните компании планират ценовите вариации по време на живота на дългосрочните си проекти. Cenovus проведе стрес тест на своята експанзия при цени от 50 долара на барел – ниво, което би позволило на компанията да продължава да плаща намален дивидент и да финансира още малко от растежа си.

Дори 50 долара изглеждат оптимистични сега, когато за кратко през август WTI падна под 40 долара, а някои анализатори, включително и тези на Citigroup Inc., предричат цените да паднат до около 30 долара за барел.

Паричните потоци на Cenovus могат да се изменят със стотици милиони долари при промените на цените, но компанията все още се цели в 15% възвръщаемост на проектите си, пояснява говорителят Соня Франклин.

Canadian Natural Resources Ltd., Husky Energy и Japan Oil Sands са сред тези, посветили така скъпоценния капитал, за да завършат проекти, стартирани в едни по-добри времена.

Suncor Energy Inc., който контролира разходите, също продължава с разработването на една от най-големите мини за асфалт в петролните пясъци в своето находище във Форт Хилс, оценявано на 13 млрд. канадски долара. Веднъж щом бъде завършено през 2017 г., президентът на дружеството Стийв Уилямс казва, че компанията ще се придържа към по-малки проекти.

Възвръщаемостта на инвестицията на находището във Форт Хилс може би ще бъде под 9% спрямо първоначалната цел от 13%, смята анализаторът във Veritas Investment Research Corp. Сам Лейбъл.

Възвръщаемостта на капитала, инвестиран от най-големите канадски производители на петрол от пясъци, достигна 20% в някои случай през последните пет години, сочат данни на Bloomberg. Цифрата сега е близка до нулата или отрицателна за някои компании, измежду които Athabasca Oil Co. и Cenovus.

Операторите на полета могат по-лесно да отменят проекти в напреднала инженерна фаза, след която става по-болезнено, защото вече инвестираните пари не носят никаква възвръщаемост, коментира още Лейбъл. Ако дадена компания има нужния капитал, то тя ще пристъпи към изпълнението, въпреки че спадащите цени изяждат печалбите.

Компаниите, разработващи петролни пясъчни находища в Северна Албърта, са единствените в най-засегнатия регион на планетата, след като миналата година започна масово отстъпление на инвестиции в сектора в глобален мащаб.

Всичко на всичко потичането на около 800 хил. барела дневно от петролни пясъчни проекти към пазара бе отложено или отменено, сочат данни на консултантската компания Wood Mackenzie Ltd.

След последното продължително пропадане на цените през 1986 г., нито един голям проект за добив на петрол от пясъци не бе стартиран в следващото десетилетие. Проектите, озовали се по средата на изграждането или разработването днес, отново могат да се окажат последните в близко бъдеще, смятат експерти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 9 rate down comment 1
Pyramid
преди 8 години
Все някога пак ще опрат до Канадските пясъци но, дотогава, там ще са на диета. Най-вероятно, от кленов сироп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
bye bye Canada и друг път да не се надувате мноо мноо ...... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 4
khao
преди 8 години
не се сещаш добре, сещаш се избирателно както обикновено, статията беше за целия сектор добиващ петрол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
Pyramid
преди 8 години
Който я използва, сам ще си ги отстреля. ...Ако те не пратят някого да отстреля тогова, който я използва, налЭ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 7
Internet
преди 8 години
Защо ли се сещам и за друго писание на Блумбърг в инвестора - че тези, нетрадиционнните добиващи фирми, дължали общо 550 млрд долаора на банките - вече почти лоши кредити.Впрочем кой използва цената на петрола като оръжие....?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 7
Internet
преди 8 години
Защо ли се сещам и за друго писание на Блумбърг в инвестора - че тези, нетрадиционнните добиващи фирми, дължали общо 550 млрд долаора на банките - вече почти лоши кредити.Впрочем кой използва цената на петрола като оръжие....?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 2
Pyramid
преди 8 години
- Само ни се струва, налЭ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 10
Nikola666
преди 8 години
Ако в началото се избиват само част от постоянните разходи, дори проектът да започва на загуба пак може да се продължи. Пък и цената няма вечно да е ниска. Хоризонтът на тези инвестиции е десетки години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 7
ing5roff
преди 8 години
Шистова революция ? Уолстрийт , изгорели акционери...фалити ? Кредити...? Не , това въобще не е в действителност !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още