IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК е канила Русия за членство

Москва остава наблюдател заради различията в подхода към петролната индустрия и климатичните условия

10:41 | 07.09.15 г. 7
ОПЕК е канила Русия за членство

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) е предлагала на Русия да се присъедини към организацията. Москва обаче е решила да „остане наблюдател“. Това е съобщил по време на конференцията FT Commodities президентът на „Роснефт“ Игор Сечин, съобщава руската информационна агенция ТАСС.

Сечин коментира, че добивът на петрол в държавите от ОПЕК е държавна дейност, докато в Русия петролната индустрия била частна собственост, което е нехарактерно за организацията. Русия освен това трудно би се приспособила към темповете на добив на ОПЕК заради климатичните условия, допълва той.

„Руското правителство разбира разликите в условията на производство и собсвеност и затова се съгласи да запази статута си на наблюдател в ОПЕК“, посочил е Сечин на конференцията.

ОПЕК води активни консултации с трети страни заради силния спад на цените на петрола, отбелязва информационната агенция. Венецуела подготвя и извънредно заседание на организацията с участието на Русия, на което ще се разработят и подходящи мерки заради ценовия срив.

Сечин е коментирал още, че Европа остава основният пазар за руския петрол, но че азиатско-тихоокеанският пазар е все по-привлекателен за Русия. Въпреки нарастващите обеми обаче износът за Азия не надвишава 13-15% от общия износ на руски петрол.

По-рано, в интервю за германския Spiegel Сечин подчерта, че на Европа ѝ е нерентабилно да се откаже от покупките на руски нефт и газ, както и че сътрудничеството с Китай не означава, че „Русия ще отпише Европа от сметките си заради диверсификацията на пазарите“.

Сечин е съобщил на конференцията, че до 2020 г. компанията му вероятно ще излезе на пазара със собствен втечнен газ, след като приключи с осъществяването на проекта в Далечния изток „Сахалин-1“. Той се осъществява с подкрепата на ExxonMobil.

В момента групата се бори и за достъп до свободния капацитет на транссахалинската тръбопроводна система.

Ръководителят на "Роснефт" е съобщил още, че производството на петрол в Русия в обозримо бъдеще може да се увеличи до 700 милиона тона. По-рано Министерството на икономическото развитие на Руската федерация увеличи прогнозата за производството на петрол в Русия през 2015 г. до 530,5 милиона тона. Добивите към края на 2014 г. възлизат на 526,7 милиона тона.

Компанията също така не изключва предсрочно погасяване на дълга през 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
SimeonAtanasov
преди 8 години
Я, дай данни за тия 96 %, че нещо на мантри само я караш май.Че са зависими доста от нефта, природния газ и останалите полезни изкопаеми, така е. Но все пак, нека бъдем реалисти. В Русия също има производство, има селско стопанство, промишленост, ВПК, хората работят, внасят данъци и осигуровки, потребяват стоки и услуги, тоест внасят ДДС (мисля, че беше 18 % при тях).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
georgi_shum
преди 8 години
Като си гониш инвеститорите, като правиш *** национализация, като за 96 % от бюджета ти зависи от постъпленията от петрол.... Така става ::)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 8 години
Винаги съм знаел, че нефтът се добива. Руснаците обаче явно го "произвеждат".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
Nikola666
преди 8 години
"Ръководителят на "Роснефт" е съобщил още, че производството на петрол в Русия в обозримо бъдеще може да се увеличи до 700 милиона тона"Да не плаче после някой че цената била ниска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 8 години
Е да. Ама, като гледам, точно Венецуела го отнася най-як. Ако не са китайците, ОПЕК-не-ОПЕК, Мадуро може да 'злети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
georgi_shum
преди 8 години
Само да ТА светна, понежИ си много наясно с нещата, че Венецуала много отдавна е член на ОПЕК :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Pyramid
преди 8 години
Заради едното наличие на правоверни в Русия и сходните интереси /стабилно високи цени на нефт и газ/ , е естествено да ги поканят. Само не виждам как, ако Русия влезе /а, защо не, и Венецуела и Канада/ ще си съгласуват квотите: Интересът - ясен, но, чергата си е черга. Пък и кой на кого ще реши да се подчини: Православна Москва, католически Отава/Каракас на правоверен Рияд или обратно? Да не говорим, че доказаните конвенционални запаси от черно злато на Русия, ако вярваме на официалните източници, я стигнат, я - не за още 15-20 години /добив ИЗОБЩО!/. Има начин Москва да извлече изгода и диверсифицирайки цялата си икономика с постепенно свиване експортните квоти: Ако успее да ги убеди всичките хайде, да не са 100 но, поне 50% от оръжейните доставки да им извършва тя, на блоков принцип. - Примерно. ;-)Става все по-интересно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още