IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК удължи квотната сделка до края на 2018*

Картелът планира да проведе редовна министерска среща следващия юни

14:13 | 30.11.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Членовете на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) удължиха квотната си сделка до края на следващата година, за да се постигне ребалансиране на свръхнаситения пазар, предава Bloomberg, позовавайки се на свои източници сред делегатите.

Саудитска Арабия, Ирак и Иран – трите най-големи износителки в групата – заявиха по-рано, че искат свиването на производството да продължи още девет месецa след установения в сегашната сделка краен срок от края на март. Споразумението обхваща още 10 страни извън картела, включително Русия. Дори след удължаване на сделката, групата ще я преразгледа на следващата си планирана среща през юни, заяви енергийният министър на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих.

„Предпочитам да бъдат още девет месеца“, казва ал-Фалих пред репортери преди откриването на срещата на групата във Виена днес. „Ще се срещнем отново през юни и ще разгледаме не само как сме се справили през първото полугодие, но и прогнозите ни за третото и четвъртото тримесечия на 2018 г. и ще действаме спрямо това“.

Русия, най-големият производител извън групата, също е съгласна сделката да продължи до края на 2018 г., казват делегати от Виена.

Година след като ОПЕК и съюзниците му се обединиха, за да си върнат контрола на пазара от ръцете на шистовите производители в САЩ, има всеобщо съгласие, че работата не е приключила. Въпреки това детайлите от финалното споразумение днес ще имат значение за трейдърите, които искат да проверят колко силен е ангажиментът на групата в комюникето след срещата.

Картелът планира да проведе редовна министерска среща следващия юни, което му дава гъвкавостта да промени политиката си междувременно. За някои петролни инвеститори това потенциално преразглеждане обаче е повод за тревога. За други е нормална част от цикъла от срещи на ОПЕК, организирани два пъти годишно.

„Ако има промени в събитията през 2018 г., ще вземем това предвид, когато се срещнем през юни“ или на по-малката министерска надзорна комисия, която се среща на всеки три месеца, каза ал-Фалих. „От самото начало казахме, че искаме тази корекция да бъде внимателна. Не искаме да разтърсваме пазара на петрол и глобалната икономика".

Твърде рано е да се говори за стратегия за излизане в момента, тъй като ОПЕК и партньорите му разчитат на търсенето на петрол през третото тримесечие на 2018 г., за да елиминират финално излишъка, който натежава на пазара от три години, каза ал-Фалих. Кралството обаче е отворено да се обсъдят вариантите за това как групата може да започне възстановяването добива „много постепенно“, щом бъдат постигнати целите, каза той.

Преди срещата днес редица банки предупредиха инвеститорите да се подготвят за разочарование заради колебанията на Русия да удължи сделката. Нямаше признаци, че Москва е получила уверенията, които търсеше, за това как и кога споразумението може да приключи, но въпреки това руският енергиен министър Александър Новак остави положителни впечатления от обсъжданията преди срещата.

„Имахме много конструктивни разговори“, каза Новак пред репортери в сряда. „Пазарът все още не е ребалансиран, нуждае се от допълнителни общи действия след 1 април. Всички препоръчват удължаване на споразумението“.

*Актуализирано в 14,30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 3
ert
преди 6 години
Браво, това е добра новина за всички нас. Дано петрола да поскъпне за да даде начален тласък на инфлацията към която всички ние в ЕС се стремим от години. Да стигнем и задминем заветната цел от 2% инфлация, за да можем да се развиваме икономически на глобално ниво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още