IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големият проблем на големите петролни компании – спасяването на дивидента

Загуба на акционери или по-висок дълг - компаниите в индустрията трябва да преразгледат сериозно своите стратегии предвид ценовия крах на петролните пазари

22:07 | 23.03.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Сериозни въпроси

Още преди срива на цените, представителите на Big Oil не се намираха в много по-добро положение. Енергийните компании бяха едни от големите губещи на фондовата борса, тъй като инвеститорите изпитваха сериозни опасения относно способността на тези дружества да се ориентират в енергийния преход. 

Размерът на тези компании им осигурява финансова гъвкавост, за да позволи на бизнеса да продължи дори и при наличието на значителни затруднения. Освен по-ниските разходи, европейските петролни компании биха могли да изберат да изплащат дивиденти на инвеститорите, където парите са заместени с нови акции.

Повишаването на дълга е друга възможност, но понижаването на рейтинга на Exxon подчерта ограниченията на тази стратегия.

Продължаващи затруднения

Shell отказва да коментира дивидента си. Говорителят на Exxon Кейси Нортън се позова на коментарите на изпълнителния директор Дарън Ууд на среща с инвеститорите на 5 март, когато той заяви, че компанията е „ангажирана с надежден и нарастващ дивидент“. Компанията увеличава изплащанията всяка година за последните 37.

Притокът на саудитски суров петрол на пазара, съчетан с намаляващото търсене, заплашва да създаде безпрецедентен излишък, който може да окаже устойчив и продължителен натиск върху цените.

При наличието на траен спад, първото средство за защита на Shell би било да преразгледа програмата си за обратно изкупуване на акции. От ръководството ѝ заявиха че компанията вероятно ще пропусне целта си да изкупи обратно акции за 25 млрд. долара до края на тази година, ако макроикономическата среда не се подобри. Оттогава цените на петрола паднаха почти с 50%.

Инвестициите в чиста енергия също могат да пострадат, ако се стигне до траен ценови спад. Големите европейски петролни компании очертават все по-амбициозни стратегии за свиване с въглеродните емисии, които в крайна сметка ще изискват значителни капиталови разходи.

Рискове

Някои петролни компании, по-специално Occidental Petroleum Corp., вече реагираха на текущия спад, като намалиха дивидентите. Натоварената със сериозен дълг компания ще намали плащането си през 2020 г. с около 2,2 млрд. долара, или с 86%.

Ако решението на Occidental има потенциал да разтърси леко петролните пазари, то подобна реакция от страна на BP или Shell ще причини истинско земетресение. Тези две компании изплатиха 22 млрд. долара през 2019 г., 20% от дивидентите на компаниите от индекса FTSE 100. Американските дружества Exxon и Chevron държат второто и деветото място като платци на дивиденти в широкия показател S&P 500.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
Императорът
преди 4 години
Не знам, ама дивидентът от Мидичката днес пълна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
фиг.1
преди 4 години
Веднъж започнала, кризата се самоподдържа. Хората намаляват потреблението, което вреди на бизнеса, спада на бизнеса намалява заетостта и доходите, от това страда потреблението. А централните банки вече са с изгърмени патрони и трудно ще обърнат цикъла. Според мен ни чака продължителна депресия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Pyramid
преди 4 години
Грешиш, друже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 5
Императорът
преди 4 години
Петролната война няма да е вечна, защото мършавият талибанин, който я започна - е сам срещу целия свят, включително и срещу баща си: кралят и останалите арапи. Също и кризата в потреблението заради коронавирусът. Китай, Корея - вече излязоха от карантина. Като цяло търсенето на петрол дори РАСТЕ - ако не броим тази криза - и ще расте още доста дълго време.Не очаквам спад в дивидентите ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
KMETA
преди 4 години
Капачките свършиха по други направления. Тия тука ще чакат да мине кризата да получат малко капачки!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още