IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch: Дефлацията в еврозоната е по-голям риск за рейтингите от евтиния петрол

Кредитната агенция обаче очаква поскъпването на петрола от средата на годината да помогне за увеличаване на инфлацията

20:40 | 30.03.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Fitch: Дефлацията в еврозоната е по-голям риск за рейтингите от евтиния петрол

Дефлацията в еврозоната е по-голям риск за корпоративните и държавни кредитни рейтинги по света от спада в цената на петрола, смятат от Fitch Ratings.

"Тъй като еврозоната е втората най-голяма икономика в света, най-големият вносител и най-големият източник на трансгранично банково кредитиране, дефлацията и икономическата слабост в нея има мултиплициращ ефект върху други региони", казва Fitch в тримесечния си доклад, посветен на рисковете.

Цените в еврозоната са намалели с 0,3% на годишна база през февруари след от спада от 0,6 на сто през януари, повишавайки опасността от дефлация в японски стил, която потиска растежа.

Рейтинговата агенция отбелязва, че продължителната дефлация остава риск в еврозоната, въпреки че Европейската централна банка (ЕЦБ) стартира програмата си за количествено облекчаване (QE). Тя бе обявена през януари и е насочена към повишаване на инфлацията.

"QE ще помогне за намаляване на риска от продължителна дефлация в еврозоната чрез слабото евро и повишеното икономическо доверие. Предишните мерки на ЕЦБ - дългосрочните финансиращи операции и закупуването на частни активи – обаче досега имаха ограничено въздействие върху кредитните условия и и икономическата активност", посочва Fitch.

Устойчивата дефлация може да бъде опасна за икономиките, защото тя възпира фирмите и физическите лица да харчат или заемат на пари. Тя също така увеличава реалната стойност както на националния дълг, така и на корпоративния и този на домакинствата.

Освен това безработицата може да нарасне, защото компаниите понякога могате по-лесно да съкратят персонал, отколкото да намалят заплатите в съответствие с цените.

Японската икономическа стагнация след 1990 г. се разглежда като илюстрация за опасностите от неовладяването на спадащата инфлация.

Fitch добавя, че може да има понижение на кредитни рейтинги, само ако валутният блок се насочи към продължителна дефлация в японски стил, която може да доведе до самоподдържаща се отрицателна динамика при дълговете, която да направи трудна за предотвратяване низходящата спирала.

Това обаче не е базовият сценарий на Fitch, тъй като кредитната агенция очаква повишаването на цените на петрола да помогне за увеличаване на инфлацията от средата на тази година.

Други риско за рейтинги според Fitch е 50%-ят спад в цената на суровия петрол от юни миналата година насам. Въпреки, че това ускориха потребителските разходи във вносителките на петрол от развития свят, то засегна приходите на компаниите и страните, произвеждащи енергия.

Fitch отбелязва също въздействието на забавянето в нововъзникващите пазари, което се отдава основно на структурното приспособяване в Китай и рецесията в Русия и Бразилия.

Агенцията прогнозира, че икономическият растеж в развиващите се пазари ще бъдат средно 3,6% през 2015 г., спрямо пика от 6,9% през 2010 година.

"Силният щатски долар и по-високи лихвени проценти могат също така да разкрият други уязвимости на нововъзникващите пазари, като висока задлъжнялост, слаби политически рамки и политически слабости, така че рисковете за развиващите се пазари се увеличават", изтъква Fitch.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
"Това обаче не е базовият сценарий на Fitch, тъй като кредитната агенция очаква повишаването на цените на петрола да помогне за увеличаване на инфлацията от средата на тази година."А ни заблуждават , че ниската цена на петрола била хубава за Европа . 200$ при тоя курс на Е и ще влезем у релсите завинаги .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още