IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Представителите на протестиращите: Парламентът да не се разпуска!

Иска се и незабавно прекратяване на всички съдебни дела срещу клиенти, потребители на EРП-та, Топлофикация и ВиК до установяване истинността на сметките

18:41 | 23.02.13 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Да не се разпуска 41-то Народното събрание, докато не се промени изборният кодекс и докато не се реши за активното участие на гражданите в парламента. До това решение стигнаха на кръгла маса в София представители на 16 съюза и обединения, 46 граждани, както и 137 сдружения от цялата страна, предаде "Дарик".

Сред другите искания на представителите на протестиращите е, че 50% от народните представители следва да се избират марижоритарно, т.е. да не бъдат партийни кандидати. Всички бяха единодушни, че Конституцията на България трябва да бъде променена.

Декларацията с конкретните искания ще бъде внесена при президента. Сред предложенията са да няма жандармерия в страната, да се въведе данък "простащина" за всички, които слушат или разпространяват чалга, да има още една държавна телевизия, като ръководството ѝ да се избира пряко от народа, както и на всеки чин в училище да има тъчскрийн.

Организационните комитети на протестиращите от 25 града от страната излязоха с единни искания и по време на общонационална среща в Сливен, предаде агенция „Фокус”. В неделя исканията ще бъдат прочетени пред протестиращите и ще бъдат съгласувани. След това те ще бъдат входирани при президента.

В Сливен бе поискано продължаване на работата на сега действащия парламент, създаване на програмен кабинет; създаване на обществен съвет от експерти и задължителна гражданска квота 50%; създаване на договор между обществения съвет и програмния кабинет за изпълняване на исканията на гражданите; промяна на изборния закон; преминаване от правопропорционална към мажоритарна изборна система; възможност за отзоваване на депутати и граждански квоти във всички държавни регулаторни органи. Протестиращите искат още да отпаднат чл. 69 (който гласи, че "народните представители не носят наказателна отговорност за изказаните от тях мнения и за гласуванията си в Народното събрание“), и чл. 103 от Конституцията (прогласява неотговорността на президента и вицепрезидента за действия, извършени при изпълнение на техните функции).

По отношение на монополите протестиращите искат незабавно прекратяване на всички съдебни дела срещу клиенти - потребители на електроразпределителни дружества, Топлофикация и ВиК до установяване на легитимността на сметките; намаляване на квотите за производство на скъпа електрическа енергия; 100% от евтиния ток, произведен от АЕЦ Козлодуй, да се ползва за задоволяване на нуждите на вътрешния пазар; преминаване на ЕРП-ата в ръцете на държавата в съответствие с европейските норми и директиви; премахване на всички посредници, а НЕК да поеме техните функции. Иска се също разсекретяване на всички договори на производители на електрическа енергия за вътрешния пазар; разтрогване на договорите. ощетяващи държавата и българските граждани. търсене на съдебна и наказателна отговорност за нанесени щети на държавата от лицата, подписали съответните договори и партийно управление и 50% гражданска квота на ДКЕВР.

Що се отнася до казусите с „Топлофикация“, представителите на протестиращите настояват за сключване на индивидуални договори с топлофикационните дружества като всеки клиент да е с право да прекратява своя договор с едномесечно предизвестие, индивидуален уред за измерване на реално изразходваната топлоенергия, така че по всяко време да се знае реалната консумация; премахване на понятието „прогнозирано количество”; ежемесечно отчитане на реално изразходваната топлоенергия; премахване на дружествата за топлинно счетоводство; разтрогване на всички концесии касаещи доставка на вода до гражданите, както и държавата да поеме функциите на концесионните дружества. Протестиращите заявиха, че ако президентът Росен Плевнелиев наистина слезе при тях по време на протеста утре, ще му бъдат връчени исканията на протестиращите, а ако не го направи, те ще бъдат входирани в президентството.

Следващата събота двете фракции ще обсъдят евентуалното си обединение. 

Междувременно стана ясно, че във вторник в 13.00 часа на "Дондуков" 2 президентът Росен Плевнелиев свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. Темашь на заседанието е “Рискове и заплахи за сигурността и стабилността в страната, произтичащи от политическата и социална криза”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 3 rate down comment 0
kreditkiller
преди 11 години
До riff и lewis:Приемете моите извинявайте, няма да споря с Вас приемам - бъркам жестоко във възгледите си за ситуацията... същото така НЕ видях, че:Единия се е регистрирал вчера, другия онзи ден.Успешен бизнес!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 3
riff
преди 11 години
аз работя в конкурентна среда, и не виждам никактъв проблем със сегашните лихви, нашите оборит да растат с 5-8% след пукането на строителния балон, много често това което чета просто няма нищо общо с реалностите, с които всеки ден се сблъсквам, все едно става дума за някакъв паралелен свят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 2
Ricco
преди 11 години
Другото добре, но за мажоритарното гласуване имам сериозни забележки: Освен ако политическите партии не бъдат забранени със закон (за да се отвори място за изява на независими кандидати), мажоритарното гласуване ще промени единствено това, че ще останат само две по-големи партии плюс ДПС. Т.е. ще се отиде към двупартиен модел с ДПС като "балансьор" (а също и като изнудвач). Освен това, понеже мажоритарната система работи на принципа "победителят взема всичко", то ще имаме проблем с представителността - много хора ще останат непредставени в парламента. Също така (много важно, но винаги забравяно!), няма никакви индикации, че мажоритарната система "излъчва" по-силни личности - изборите за местна власт (кметове) и сега са мажоритарни, но някой да има усещане това да води до нещо по-добро?! Напротив, има примери за обратното - за феодализация и нисък административен капацитет на местните власти. Или казано накратко - по отношение на вида гласуване няма какво да променяме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 2
lewis
преди 11 години
Ами точно това е проблемът, тези "правила" НЕ са спазвани години наред от членовете, но промяна в състава на въпросната "Еврозона" няма, политически причини, ако Гърция не беше член на същатата тази "Еврозона" дали щеше да има толкова дългове, ами не, просто защото банките, които са изкупили гръцкия дълг са знаели кво е положението и че все някой ще плаща, защото напускането на Гърция ще доведе до крах на "Еврозоната" и на еврото и точно затова са ги кредитирали. Тъй че аз не виждам кой кво и къде завира, просто самото понятие "Част от Еврозоната" намаля риска, а оттам и лихвените нива по кредити, ние НЕ сме член на тази "Еврозона", да се надявам, че си ме разбрал :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 1
kreditkiller
преди 11 години
По-добре ти гледай, не си заравяй главата в земята. Точно това е въпроса.Член в ERP 2 се става, ако покриваш "някакви изисквания".Тези изисквания обаче, не се спазват от самите членове в ERP 2. Но въпреки това си "отпускат" кредити при ниски лихви.Което им позволява да осигурят по-благоприятна среда за бизнес развитие на техните компании.Ако трябва да погледнем по-детайлно в България "ножицата" между лихвите и кредитите РЕАЛНО е над 10% годишно от отпуснатия обем. Това намалява обема на парите в обръщение в БГ и позволява чрез европейските частни банки да се "отстрани" месния бизнес и да установят пазарен монополен контрол на ключови отрасли.С което се превзема държавата и се върви към отнемане богатството на народа - домове, бизнес и др. активи. Е 10 "високи" сметки за ток, парно и вода, няма да ни навредят, но това за нивата на кредитиране със сигурност остава основния въпрос?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 5
lewis
преди 11 години
Виж сега, за да искаш евтини кредити ние трябва да сме член на "ЕВРОЗОНАТА", понеже 99% от банките са вече дъщерни на големите европейски, колкото до условията при кредитирането, тва вече е тема на друг разговор ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 2
kreditkiller
преди 11 години
Не вярвай много на това което четеш и чуваш по новините.Ако слезеш при хората, ще разбереш, че те знаят от къде идват проблемите.Хората не искат оставки, а работа от народните представители. Справедливи закони, конкурентна среда. В момента в България това е невъзможно.Пример: Всичкия капитал, които може да се отпусне за развитие на бизнес и креди за граждани СЕ ПРЕДЛАГА в ПЪТИ ПО СКЪПО отколкото в останалия свят (Европейски съюз). Колкото и да сме разумни, образовани и продуктивни, да кажем като Немци, Французи, Италианци, Англичани и т.н. ни СМЕ поставени в НЕ конкурентна среда с високите лихви, но плащаме същата цена дори и по-висока, като тях за жизнено важни стоки. Вода, Отопление, Мобилност и др. Е кажи сега как може да има прогрес в България след като това не се допуска от частните финансови фирми наречени банки? Излиза, че те определят кой да живее и кой да умре? Но на драго сърце ЕС приема нашата годишна вноска от почти 2 милр. лева и НЕ ни предлага кредити с ниски лихви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 8
lewis
преди 11 години
Защо изобщо продължавате да ни занимавате с тея ***, представителите на протестите, искат, искат, искат, и аз искам да карам "Бентли" ама нема, кво следва, да се самозапаля ли. Преди всичко исканията трябва да са РЕАЛНИ и ОБОСНОВАНИ!*** народ, слаба държава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 2
sonka.74
преди 11 години
Хората искат невъзможни неща, но така представени конкретните искания наистина са на протестиращите. Докато сложните искания "за смяна на системата" са директни опити за партийно яхване на протестите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 0
abdul
преди 11 години
Не, ял си повече...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още