IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът иска още облекчения на регулаторните режими

Работодателите заявяват сдържан оптимизъм за инвестициите, вътрешните продажби и заетостта у нас през годината

15:25 | 31.01.14 г.
Бизнесът иска още облекчения на регулаторните режими

Общи приоритети по отношение на бизнес средата, европейските фондове, капиталовия пазар и тристранния диалог обявиха четирите национално представени работодателски организации - БСК, АИКБ, БТПП и КРИБ.

В момента фискалната стабилност и доверието на капиталовите пазари не са проблем за страната, твърди Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България. „Налице е доверие на международните финансови институции към нашата страна, има доверие към компаниите, търгувани на борсата. Този смешен плач, че следващите поколения ще изплащат дълг, не е истина. Не в това са проблемите на страната“, посочи Велев.

Бизнесът настоява за повече опростяване на регулаторните режими. Велев подчерта, че проблемите на страната ни са свързани с недоброто регулиране на монополите и корупцията при обществените поръчки. За подобряване на бизнес климата работодателите искат системен и пълен анализ на всички регулаторни режими така, че и у нас да имаме толкова регулации, колкото иска ЕС, а не да си създаваме нови.

Работодателите за пореден път настояват за въвеждане на задължителна предварителна оценка на въздействието на нормативните актове. Обещанието на президента за вето при липса на оценка на въздействието не се изпълнява, коментира Божидар Данев, изпълнителен председател на БСК.

За решителен напредък при въвеждане на електронното управление, за максимално опростяване на процедурите по изготвяне, подаване и оценяване на проектите, за предефиниране на понятието „малки и средни предприятия“, настояват още работодателските организации. Те искат механизъм за ефективно, бързо и справедливо уреждане на споровете по направени финансови корекции.

По отношение на капиталовия пазар се предлага осъществяване на приватизационни сделки преимуществено през фондовата борса, намаляването на такси и комисионни, събирани от КФН, БФБ  и Централен депозитар, както и ограничаване на свръхрегулациите.

Тристранният диалог е опорочен, подчертаха представителите на всички работодателски организации. По тяхно мнение вече на няколко пъти е заобиколен диалогът и без съгласието на партньорите са преминали решенията за повишаване на минималната работна заплата и за укриване на осигурителните вноски от страна на работодателя. „Няма контрол по изпълнение на законовите актове, а има ненаказуемост“, каза Данев.

Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов посочи, че приоритетите не са самоцел, а ще съдействат за растежа на икономиката. За него пречките за бизнеса са корупцията в администрацията, твърде динамичното законодателство и трудният достъп до финансиране.

По негово мнение не се очаква подобрение през годината нито във вътрешните продажби, нито при заетостта, а по скоро стагнация или увеличение на безработицата.

Без инвестиции няма да има нови устойчиви работни места, а само такива за временна заетост, каза Божидар Данев. И повтори, че първият сигнал за раздвижване на икономиката е ръстът на инвестициите. А този ръст зависи от политическото спокойствие, ефективната правораздавателна система, качествения човешки ресурс, електронното правителство.

Според Васил Велев нагласите на бизнеса също са за сдържан оптимизъм за тази година, която все пак ще е по-добра от миналата. Относно бизнес климата трендът е нагоре, но не е значителен, коментира той. Анкетата на асоциацията показва нагласа на бизнеса за увеличение на продажбите, по-малко фирми залагат ръст на заплатите и най-малко залагат увеличение на инвестициите и заетостта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още