IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общините настояват такса "Смет" да се изчислява и на база площ на имотите

Според Националното сдружение на общините това е добър вариант за вилните зони

10:19 | 21.04.16 г.
Общините настояват такса "Смет" да се изчислява и на база площ на имотите

За трета алтернатива при изчисляване на такса "Смет" настояват от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). В проект за промени в Закона за местните данъци и такси се предлага таксата да бъде изчислявана на базата на количеството отпадъци или на базата на броя ползватели на услугата.

По този начин изчислението на таксата ще бъде "откъснато" от данъчната оценка. В крайния вариант на проекта обаче са отпаднали някои моменти, сред които алтернативни основи за изчисляване на таксата, коментират от Сдружението.

Идеята на общините е освен двата варианта да има още една алтернативна основа - на базата на площта на имота. Това е добър вариант за вилните зони, посочи зам.-изпълнителният директор на НСОРБ Емил Савов пред БНР.

"Брой ползватели може да бъде установен само в декларативен режим", посочи той и допълни, че това вероятно ще означава, че всички собственици на имоти трябва да декларират в общината броя на ползвателите до края на ноември, за да може да бъде изчислен размерът на таксата навреме.

Ограниченото време за прилагането на новите текстове в закона притеснява местната власт, стана ясно още от думите на Савов. Промените предвиждат новият метод за изчисляване на такса смет да бъде в сила от началото на 2017 година.

Савов беше категоричен, че изчисляването на таксата на базата на количеството отпадъци е много лесно за еднофамилните жилища. При многоетажната собственост обаче вариантът ще бъде таксата да се изчислява на базата на общото количество отпадъци от кооперацията. Това ще означава и контейнерите за боклук да влязат в дворовете на имотите, а не да бъдат на улицата, допълни още той.

Савов посочи за пример Германия, където клетките, в които стоят кофите за отпадъци, са едни от най-стриктно пазените в етажната собственост. До тях достъп имат само собствениците на сградата и в тях стоят всички възможни контейнери, включително и за разделно събиране на отпадъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още