IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотите на цена над 100 хил. евро вече са масови в София

През 2018 г. ръстът на цените на жилищата е достигнал 9,5%, сочат данните на "Имотека"

14:07 | 24.01.19 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Пловдив

Пловдив се характеризира със задържане на активността и устойчив брой сделки през 2018 година, сочат данните на Имотека. Градът продължава да се развива като активна икономическа зона благодарение на стратегическата си локация и това е довело до ръст на цените в рамките на около 8-9% на годишна база.

„Изборът на Пловдив за Европейска столица на културата направи пазара на покупко-продажби по-динамичен през 2018 г. Особено към края на есента, когато при нас идваха много инвестиционно настроени чуждестранни купувачи”, каза Мариета Гаргова, регионален мениджър на Имотека в Пловдив. „Тази година очакваме и раздвижване на пазара на наеми, както и лек ръст в ценовите нива на по-качествените имоти”, допълни тя.

В града има съществен ръст на обемите ново строителство, като цените му варират между 800 и 950-1000 евро на кв. м, докато панелните жилища струват средно между 660-750 евро на кв. м.

Продължава тенденцията делът на ипотеките в Пловдив да е двойно по-малък спрямо столицата, а причината е основно в естеството на мотивите на купувачите и миграцията в района.

„Купувачите често продават по-големи жилища или дори къщи в по-малките населени места около града, за да се нанесат в по-добре развитата в икономическо отношение зона, където търсят по-малко по площ жилище”, поясни Гаргова. Според нея пазарът през 2019 година ще бъде активен, качествените имоти ще се продават бързо, а пазарът на наеми ще увеличи значително динамиката си.

Варна

Над 50% ръст в броя сключени сделки характеризира пазара във Варна през 2018 година, сочат данните на Имотека. С около 2-3% на годишна база е повишението на ценовите нива в морската столица през изтеклия период. Сделките продължават да се сключват бързо, като над 40% от всички покупки са били направени в рамките на 15 дни.

Около 1000-1050 евро на кв.м са е била цената на жилищата в центъра на града. "Бриз" и "Чайка" също са държали относително високи нива – между 900 и 990 евро на кв.м. Във "Възраждане" средната стойност на квадрат е била около 660 евро, а в "Левски" – между 800 и 820 евро/кв.м

„Пазарът в града е изключително активен, при стабилни ценови нива. Покупките с външно финансиране също са по-малко в сравнение със столицата. Сезонната заетост, характерна за Варна, не се отрази съществено и не станахме свидетели на големи разлики със смяната на сезоните. Напротив – интересът на варненските купувачи остава стабилен в рамките на цялата година. Очаквам през 2019 година и активността, и цените в града да се запазят на настоящите нива”, обобщи Люба Атанасова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 41
Sakamano
преди 5 години
Добре че има хора като вас, да ни налеят малко разум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 82 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 5 години
"Имотите на цена над 100 000 евро вече са масови в София"... Сочат данните на... Агенция за недвижими имоти "Имотека" /част от агенция "Адрес" /.За пореден път манипулации, и лъжи. Какво очакваме от агенция за недвижими имоти? Да ни обяви, че цените на жилищата са спекулативно надути, и че предстои спад. Няма пазар, на каквато и да е стока или продукт, на който цената му да не спада и да расте завинаги. Още повече, когато индикатора сделки бележи спад според Националния статистически институт,за последните 3 месеца на 2018 та година.Всички обаче са в лодката и банки, и агенции за недвижими имоти и строители, и както отбеляза главния икономист от Уникредит Булбанк, Кристофор Павлов на изложението BaLrec, "Нека бъдем внимателни да не катурнем лодката".След безумното кредитиране от банки, и алчността на брокери и строители, сано 10 години след 2008 *** година в София и големите градове, се формира нов жилищен балон. На кой да вярвате, избирате Вие, дали на една агенция за недвижими имоти, която има интерес да ви пробута максимално надути имоти, като цена, подкрепена от банковите отдели, жадни за бонуси, и строителите, които са на принципа ден година храни, или на независимите финансови анализатори, които предупредиха, че на тези извратени цени, имота ВЕЧЕ не е инвестиция!!!Всеки да си направи изводите сам. При още 6 месеца на спадове на сделките, пазара на имоти ще се срине. Отделно банките няма да Ви чакат цял живот да плащате кредити на тези лихви. Лихвите започват да се вдигат след средата на 2019 та година. Който е купувач, купува в най извратеното време в момента, на дъно при лихвите и пик на спекулативно надути цени на жилищата. Оказва се с имот с над 50 %, завишена цена и лихви, които тепърва тръгват само нагоре.Въжето му е тройно сложено на врата от светата троица - банки, агенции за недвижими имоти, и алчните за бързи печалби строителни фирми!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още