IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Таксите за поддръжка на индустриалните имоти у нас са нараснали с 50%

Свободните площи на бул. "Витоша" в София нарастват заради затваряне на заведения

10:57 | 01.08.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Alexander Zemlianichenko Jr/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alexander Zemlianichenko Jr/Bloomberg

Предлагането на модерни индустриални и логистични площи в София през първото полугодие на 2022 г. е нараснало незначително и е достигнало 1 324 000 кв. м, сочат данни на консултантската компания Colliers International.

Πрез периода пaзapът нa лoгиcтични плoщи зaдъpжa нивата на aĸтивнocт oт края на 2021 г. Търсенето през
първата половина на 2022 г. се дължи основно на търговци на едро и дребно (69%), следвано от логистични оператори (23%), професионални услуги (3%), фармация (3%) и производство (1%).

Нетните усвоени площи са 34 690 кв.м, което е ръст с 46% спрямо същото полугодие на 2021 г.

Незначителното увеличение на предлагането в комбинация с устойчивото търсене от страна на наемателите е довело до лек спад на свободните площи, като те са достигнали 6% от общия обем.

Индустриалните и логистични площи в cтpoeж в cтoлицaтa са над 189 750 ĸв.м. В повечето cлyчaи cтaвa въпpoc зa paзшиpeния нa вече присъстващи на българския пазар компании.

Нaeмнитe нивa остават без промяна, като разликата между офертна и крайна наемна цена започва да се стопява.
Средните офертни наемни нива за клас А складови площи, с добра локация и изградена инфраструктура, са между 4,7-5,2 евро на кв.м за месец. Складовете клас Б остават при средни стойности от 2,7 евро на кв.м за месец.

Таксите за поддръжка са нараснали с над 50% в резултат на по-високите цени на електроенергията и горивата, показват данните на Colliers.

Компанията е провела проучване сред едни от най-активните участници на пазара - логистичните оператори, за да измери техния „пулс“ в текущата ситуация.

Резултатите показват, че трите най-важни приоритета за тях са повишаване на удовлетвореността на клиентите (90%), оптимизиране на разходите (80%) и подобряване или актуализиране на технологиите (40%).

Основните предизвикателства според проучването са недостиг на персонал (80%), нарушения във веригите на доставка (30%) и непредсказуеми скокове в търсенето (20%).

Значителните промени и сътресенията в потребителското поведение, производството на стоки и веригите на доставки в глобален мащаб, предизвикани от пандемията и войната в Украйна, ще продължат да предизвикват засилен инвестиционен интерес към сегмента на логистичните и индустриалните имоти както в регионален план, така и в България, прогнозира Colliers.

Търсенето на логистични площи се очаква да остане концентрирано в районите на Околовръстен път в София или в новоизграждащите се индустриални зони в Елин Пелин и Божурище. В рамките на столицата се търсят по-малки площи за обслужване на вътрешноградска дистрибуция.

Наемните нива се очаква леко да се повишат при новозавършените проекти.

Ще се наблюдава преместване на бизнес операции и производство по-близо до централното седалище на фирмата от Азия към Европа, т.нар. „nearshoring“. Като част от тази тенденция България, със своето геостратегическо положение и данъчна политика, има шансове да привлече повече инвестиции, отбелязва Colliers.

Експанзията на дискаунтерите продължава

Предлагането на модерни търговски площи в търговски центрове в София се запазва на ниво от 390 660 кв.м. Нивата на свободните площи регистрират незначителен ръст през първото тримесечие, който се е запазил до края на полугодието и така те са почти 6%.

През разглеждания период на бул. „Витоша“ нивата на свободните площи нарастват от 10% на 12%, което се дължи до голяма степен на затварянето на заведения.

Общият обем от търговски площи в търговските паркове в столицата се задържа на 66 300 кв.м., което включва три парка.

Един търговски парк е в етап на строеж, а още няколко се проектират.

През първите шест месеца установените биг бокс оператори от хранителните вериги се фокусират повече в реновация на магазините, отколкото в развиване на нови локации. С най-много нови обекти е КАМ Маркет - 6, следван от TМarket (5), Billa (2), Lidl (2) и Kaufland (1). Силната експанзия на дискаунтърите Pepco, KiK и Sinsay продължава със съответно 16,12 и 8 нови магазина.

Новите марки, които откриват своите първи представителни магазини за периода, са Mix Markt, Lynne и AC &co.
През първите шест месеца на 2022 г. няма промяна в наемните нива, както на първокласни локации в търговските центрове, така и на бул. „Витоша“ и в търговски паркове.

Устойчивото развитие на пазара на модерни търговски площи ще поддържа инвеститорски интерес през втората половина на 2022 г. с основен фокус върху търговските паркове, отбелязва Colliers.

Най-активни са дискаунтърите, които ще продължат своята експанзия в търговски паркове и търговски центрове. Очаква се нови оператори от този сегмент да навлязат на българския пазар.

Colliers очаква въз основа на текущото разпределение на търговски площи и наличие на подходящи парцели потенциално развитие в посока север/запад на столицата и по главните пътни артерии, водещи към магистралите Тракия и Хемус.

В краткосрочен план се очакват промени в потреблението и поведението на купувачите заради ускоряването на инфлацията и намаляващата покупателна способност.

Наемните нива първокласни локации в търговски центрове, на главните търговски улици и в търговски паркове се очаква да се задържат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още