IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният сектор в САЩ: да притежаваш или да наемаш?

Изкупуването на еднофамилни жилища и превръщането им в имоти под наем може да се превърне в устойчив бизнес модел

13:34 | 25.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Превръщат ли се американците в нация от наематели? <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Превръщат ли се американците в нация от наематели? Снимка: Ройтерс

65% от американците в момента разполагат със собствено жилище - най-ниското ниво от 18 години насам. За сравнение – пикът от 70% бе регистриран преди финансовата криза. Според анализатори този дял ще падне още повече - до 60%. Някои от наблюдателите на сектора вече се питат дали САЩ, след дългите години на стремеж към засилване на собствеността, не се превръщат в нация от наематели, пише Financial Times.

"След спукването на жилищния балон е нормално да се очаква спад на собствеността на жилища. В някои отношения това е здравословно, тъй като страната има възможност да елиминира част от излишъка. Не всички хора, които купиха жилища, трябваше да го сторят", коментира Майкъл Гейпън, старши икономист от Barclays. "В момента обаче има един отворен въпрос - къде ще отиде този излишък“. 

Рекордно ниските ипотечни лихви, подобряващият се пазар на труда и нарастващото потребителско доверие накараха повече американци да придобият собствен дом след години на въздържание. Възстановяването обаче не достигна всички части на САЩ. В търсените места конкуренцията е голяма, а цените на имотите нарастват с двуцифрени темпове, но в останалата част на страната градовете се свиват и има квартали, където пазарът в застой или дори запада.

Резкият ръст на възбраните на фона на загубата на работни места, по-ниските доходи и стойности на активите принуди много собственици да излязат на пазара под наем. Всеки процентен пункт понижение на собствеността на жилища представлява преместването на близо 1,1 млн. домакинства в групата на наемателите. За да се задоволи това търсене, новото строителство на многофамилни блокове се е увеличило с 353% от срива на жилищния пазар, а при еднофамилните жилища повишението е със 78%.

Според някои експерти тази тенденция на увеличение на наемателите ще се задържи. Ако те са прави и все повече американци решат да се откажат от идеята за собствен дом, това ще е сериозна промяна в американското общество.

Идеята, че на пазара се случва структурна промяна, кара редица институционални инвеститори да се насочат към сектора на жилища под наем. Много от тях са убедени, че бизнесът с изкупуване на еднофамилни жилища и превръщането им в имоти под наем не е краткосрочен, опортюнистичен залог в полза на ръста на цените на жилищата, а е по-скоро устойчив бизнес модел, който би могъл да се превърне в пазарна възможност за 100 млрд. долара, както твърдят от Morgan Stanley. Най-големите играчи в сектора вече са набрали около 20 млрд. долара за инвестиции в жилища, твърди Джейд Рахмани, анализатор от Keefe, Bruyette & Woods.

В момента компанията за частен капитал Blackstone обмисля план за продажбата на облигации, обезпечени с доходи от наем от над 1500 от общо 33,000-те жилища, които е изкупила до момента.

Също както големите инвеститори превърнаха сектора на многофамилните сгради с апартаменти в бизнес с майките и татковците, купуващи жилища за децата си, така и фирмите за частен капитал твърдят, че могат да направят същото с многофамилните жилища, разчитайки на търсенето от страна на хора, свикнали да притежават собствен дом преди да настъпи обратът на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още