IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският пазар на ценни книжа, обезпечени с дълг, може да очаква трусове

Заради новите правила, които действат от края на ноември, големите играчи могат да елиминират по-малките

12:42 | 11.01.16 г.
Американският пазар на ценни книжа, обезпечени с дълг, може да очаква трусове

Американският пазар на ценни книжа, обезпечени с ипотеки, се изправя пред трусове заради новите правила, които действат на него, съобщава Ройтерс.

Регулацията АВII влезе в сила в края на ноември 2015 г., а според представители на банковата индустрия правилата могат да се използват от големите кредитни институции да елиминират по-малките на пазара.

През последните четири години пазарът се радваше и на интерес от страна на небанковата индустрия, като например компании за дялов капитал и хедж фондове, които се възползваха от по-добрата възвръщаемост в момент, в който банките избягваха пазара на имоти.

Успехът на небанковите кредитори на този пазар се доказва с ръста на броя компании, активни на пазара. През 2015 г. 28 кредитори от небанковия сектор са секюритизирали заеми срещу само 9 през 2014 г., отбелязва информационната агенция.

Новите правила обаче изискват емитентите на ценни книжа, обезпечени с дълг, да назначат отговорник за всяка емисия, който да гарантира, че информацията зад трансакциите е достоверна. Така обаче на практика за първи път финансовите институции ще носят отговорност за евентуални измами с емисии ценни книжа, обезпечени с ипотеки – основните активи, обвинявани за финансовата криза от 2008 г., защото дори само един проблемен кредит от секюритизираната група ще им създава сериозни проблеми.

Допреди 4 години няколко от големите американски банки доминираха на пазара на секюритизиран дълг - Bank of America, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs, JP Morgan и Morgan Stanley. През последните години обаче финансовите институции отстъпиха на не толкова строго регулирани компании и на тяхно място започнаха да настъпват небанкови кредитори, като Cantor Commercial Real Estate, Ladder Capital и Rialto Mortgage Finance. Те се изкачиха сред топ 5 на емитентите на 2015 г.

От новите правила обаче потърпевши ще са предимно по-дребните играчи на пазара на ценни книжа, обезпечени с дълг. Още когато беше намекнато за затягането на регулациите, големите банки започнаха по-строго да следят процеса по секюритизирането на дългове.

Ръстът на пазара обаче доведе до разхлабване на стандартите при секюритизирането на дългове, като според експерти повече проблеми се наблюдават именно при по-малките емитенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още