IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските банки са изправени пред най-големия си ипотечен тест от 2008 г.

Над половината от потребителите на програмата Help to Buy са имали първоначална вноска от 5% надолу спрямо стойността на жилището

18:20 | 07.04.20 г.
<p>
	&nbsp;<em>Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg</em></p>

 Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Това прави правителството уязвимо към загуби, ако цените намалеят, а заемателите решат да се откажат, защото вече не могат да плащат ипотечния си кредит или защото са избрали сходен имот на по-ниска цена на спадащ пазар. Над половината от потребителите на програмата Help to Buy са имали депозит от 5% надолу.

Програмата може да отчете малка загуба след инфлация, съобщи миналата година министерството за жилищната политика. Това беше преди пандемията да създаде заплаха за сътресения на жилищния пазар. Загубите може да нараснат, ако цените намалеят или лихвите се повишат, казва бившият ръководител на Жилищния и финансов институт Марк Болийт на заседание на парламентарна комисия.

Все пак кредитната програма е малка в сравнение със стотиците милиарди паунда, предложени от правителството за стимулиране на икономиката заради коронавируса. Има и други позитиви – възстановяването на икономиката от настоящата криза може да е бързо, а затегнатите изисквания за банковия капитал намалиха риска в сравнение с периода преди 2008 г. Ипотечни Ипотечни

„Help to Buy имаше смисъл между 2013 и 2017 г.“, казва Кристин Уайтхед, преподавател в London School of Economics. „Не мисля, че има голям смисъл от нея след този период“, защото пазарът се стабилизира.

Уайтхед не очаква голям брой собственици да пристъпят към продажба на жилището си дори при забавяне на икономиката и все пак отбелязва: „хората в имотния сектор очакват бързо възстановяване на цените, но аз не съм убедена, не смятам, че някой знае това на този етап“. Някои собственици на жилища може „да задържат загубата, докато тя изчезне, а на север това може да се превърне в ад за дълго време“, допълва тя.

Ипотеки с нулеви часове

Може да се появят и други уязвимости на ипотечния пазар. Банки и небанкови кредитори раздаваха ипотечни кредити на служители с трудови договори с нулеви часове (договори, при които работодателят няма задължение да осигурява заетост, но може да се възползва от услугите на работника в случай на необходимост – бел. ред.). Сега те са особено уязвими.

Срив на имотния пазар може да заличи стойност за тези от тях с револвиращи ипотечни кредити, което ще затрудни рефинансирането. Сроковете изтичат до края на тази година за 126 хил. души, съобщи през юни м. г. лобистката група U.K. Finance.

Доставчици на жилищни кредити предлагат ипотечна ваканция до три месеца на някои клиенти, включително тези с револвиращи ипотечни кредити, които имат парични затруднения заради вируса, съобщава U.K. Finance.

Пазарът за нови продажби на британски ценни книжа, обезпечени с ипотечен кредит, „на практика е блокиран“, след като спредовете се разшириха до „крайни нива“, съобщи в понеделник инвестиционният фонд U.K. Mortgages. Към момента той търгува с отстъпка от 48% от нетната стойност на активите си към 31 януари.

Въпреки че някои от най-рисковите купувачи избягваха ипотечното кредитиране след финансовата криза, „няма съмнение, че ще има някои скандали“, очаква Уайтхед. За кредиторите „няма механизъм да печелят пари, така че трябва да отрежат от търсенето на други хора“, казва тя. „Става дума за пазарен дял, точно както през 2006 г., но в много по-плашеща среда в момента“, допълва Уайтхед.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още