IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Докато контейнерите се трупат, складовете в САЩ свършват

Възстановяващото се потребителско търсене доведе до рекорден внос през американските пристанища и опъна всяка брънка във веригите на доставка

08:42 | 05.11.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Контейнери, натрупани един върху друг на пристанището в Ню Йорк и Ню Джърси, образуват грабваща вниманието гледка от склада, разположен на близо 11 хил. кв.м и управляван от Майкъл Саркона, президент на логистичната компания Sarcona Management.

Съоръжението е едно от осемте, което Sarcona управлява в близост до пристанището с общ капацитет от 185 хил. кв.м, но в момента дори това не е достатъчно. Има екип от служители и агенти по недвижими имоти, които спешно търсят още пространство, пише Financial Times.

Възстановяващото се потребителско търсене доведе до рекорден внос през американските пристанища и на двата бряга и опъна всяка брънка във веригите на доставка. След 41 години в бизнеса Саркона има уникално предимство в една от най-лошите безизходици, което според мениджъри и икономисти може да провали възстановяването на САЩ.

„Търсенето на площи и търсенето на хора са най-големите, които съм виждал“, казва той, добавяйки, че е затрупан от обаждания от нови клиенти, на много от които е трябвало да отказва, за да даде приоритет на съществуващите си клиенти.

Вносът в пристанището на Ню Йорк и Ню Джърси – третото по големина в страната – е с 26,4% по-висок от началото на годината до края на август спрямо същия период на 2020 г.

Складовете, където тези контейнери обикновено се насочват първо, преди да бъдат разпределени, се справят трудно със ситуацията: незаетите индустриални площи в страната са на историческо ниво от 3,6% през третото тримесечие, сочат данни на имотната група CBRE, но свободното пространство на пристанищата е дори по-оскъдно. На трите пазара най-близо до пристанището в Ню Йорк общите незаети площи са само 1,5%.

Скокът в търсенето се сблъска със сектор, който не е инвестирал достатъчно, за да изгради капацитет за моменти като този. Операторите на складове също казват, че са изправени пред недостиг на всичко, за да работят ефективно съоръженията им – от стелажи и бали до мотокари – тъй като това оборудване е обхванато от същите забавяния в доставките като другия внос.

Както в много индустрии, острият недостиг на работна ръка влошава още повече ситуацията. Според Бюрото по трудова статистика броят на складовите работници се е увеличил със само 3% между януари и септември – недостатъчен брой, за да се отговори на вълната от стоки, вливаща се във веригите на доставка.

В миналото, казва Саркона, препоръките от неговите служители са били достатъчни, за да се намерят нови хора, но сега дори обяви за работа и агенции за подбор не могат да внесат достатъчно нови работници.

Ефектите от това се усещат от все повече компании, като жп операторите и групите за потребителски стоки са тези, които споменават недостига по складовете като опасения за следващите си тримесечия.

Недостигът на пространство вдига и цените, които наемателите плащат, за да складират стоките си. Според CBRE наемите в индустрията са се качили с 10,4% през третото тримесечие спрямо миналата година.

Преди е било нормално новите складове да стоят празни в продължение на месеци или години, преди да намерят наематели, но сега търсенето е толкова интензивно, че клиентите резервират пространство дори преди сградите да са готови. Складовият оператор Prologis каза в последния си отчет, че рекордните 70% от пространството, което строи в САЩ, е отдадено под наем, преди да е завършено.

Някои компании с достатъчно ресурси купуват собствени складове, за да си гарантират, че няма да се борят с конкуренти и ще си осигурят капацитета, от който се нуждаят.

В същото време собствениците на складове ускоряват строителните си планове, за да наваксат с търсенето. Според CBRE рекордното 40 млн. кв.м складово пространство е било на етап строеж през третото тримесечие.

Шон Хенри, главен изпълнителен директор на логистичната компания Stord, казва, че много клиенти се ангажират с дългосрочни договори, вместо с по-евтини краткосрочни само за пространството, от което знаят, че се нуждаят, „защото искат да знаят, че пространството е там“.

При толкова малко възможности в близост до пристанищата някои търговци на дребно навлизат по-навътре в страната. Хенри казва, че пренасочва клиенти от пристанищата в Лос Анджелис и Лонг Бийч към щати като Юта и Невада, където Stord има милиони кв.м капацитет.

Тези съоръжения могат да бъдат по-евтини с марж от 20-35%, казва той, но „вместо [да платят] 800 долара за контейнер от пристанището до близкия склад, може да се наложи да платят 3500 долара, за да го разтоварят“ на по-отдалечена локация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Докато контейнерите се трупат, складовете в САЩ свършват >> Долна пропаганда! В Сияйният Град на Хълма Капитолия текат реки от мед и масло! Виноватите да се уволнят немедленно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още