IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Достъпността на жилищата става жертва на растящите цени в света

На пет от най-големите пазари в света цените на жилищата са нараснали близо два пъти повече от прогнозите в началото на годината

11:38 | 16.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Неумолимият ръст на цените на жилищата ще се забави, но няма да спре на повечето големи пазари на имоти догодина и според експерти, анкетирани от Ройтерс, тази перспектива само ще задълбочи проблема с достъпността на фона на повишаването на лихвите.

Близо три четвърти от анкетираните през последните няколко седмици, или 74 от 103 анализатори, отразяващи големите пазари в света, очакват жилищата да станат още по-скъпи и по-недостъпни за мнозина през идните две-три години.

Хората, които вече се затрудняваха да спестяват за първоначална вноска, ще имат по-малка възможност да си осигурят първи дом, тъй като стари собственици на жилища, които са натрупали спестявания по време на пандемията, лесно ще ги изместят.

„Най-големият риск е за по-младите поколения, които няма да могат да наберат необходимата първоначална вноска. Да, домакинствата натрупаха значителни спестявания по време на пандемията, но за хората без съществено богатство цените се движат изпреварващо на възможностите им“, коментира Лиам Бейли, глобален ръководител на отдела за анализи в консултантската компания Knight Frank.

Годините на рекордно ниски лихви и хроничен недостиг на достъпни жилища вече тласнаха цените до главозамайващи нива на повечето големи пазари на имоти преди пандемията.

Ръстът на цените се ускори, когато много работещи хора, които бяха заможни, притежаваха жилище и можеха да работят от разстояние по време на блокадите заради пандемията, започнаха да търсят по-големи площи, често извън градовете.

Повечето големи жилищни пазари се представят по-добре не само от съответната им по-широка икономика, но и от собствените оптимистични очаквания на анализаторите на имотния пазар.

На пет такива пазара – САЩ, Великобритания, Австралия, Канада и Дубай, цените на жилищата са нараснали близо два пъти повече от прогнозите на анализаторите в началото на тази година.

Въпреки това само един от общо 111 анализатори, които са дали прогноза за цените на жилищата на осем пазара, очаква те да намалеят догодина.

За 2023 г. малко над 10 на сто от анкетираните са прогнозирали леки спадове в Австралия, Нова Зеландия и Канада, три от най-скъпите имотни пазари в света.

Силното поскъпване на жилищата, в някои случаи с двуцифрен темп тази година, се очаква да се забави наполовина във всички пазари. Но в повечето региони цените ще останат доста по-високи от средния ръст на заплатите.

„Следвайки традиционни индикатори, жилищните пазари стават значително по-недостъпни през последните две години. Да, всичко е наред в момента, защото лихвите са твърде ниски. Но ако те се увеличат значително, ще имаме проблем“, отбелязва Бейли.

В момент, когато инфлацията достига десетилетни върхове в САЩ и Великобритания, лихвите със сигурност ще нараснат догодина спрямо рекордното им дъно. Единствената неяснота е колко ще нараснат догодина и през 2023 г.

На въпрос какво ще окаже най-голямо влияние върху цените на жилищния пазар догодина 83 от 106 анкетирани са посочили повишаване на лихвите (46) или ограниченото предлагане (37).

Петима са заявили, че това е желанието за повече жилищна площ, трима – намаляването на имиграцията, а двама – ускоряването на инфлацията. Останалите деветима са посочили други фактори.

Едно от предизвикателствата, които вероятно ще се задържат догодина, е недостигът на строителни материали, който беше породен от пандемията заради блокирането на глобалната търговия.

Това няма да помогне за ускоряването на вече бавния темп на строителство на достъпни домове.

„Известна част от търсенето на жилища за покупка се охлажда леко, въпреки че лихвите все още са ниски, защото цените станаха толкова високи и няма достатъчно предлагане на домове на пазара за покупка“, коментира Джералдин Гуичардо, глобален ръководител на анализите, хотелския и жилищния сектор в JLL.

Тя е по-оптимистична за идните три до пет години, когато вижда известно връщане на баланса на пазара с увеличаването на строителството. „Но заради разходите за строителство и проблемите пред веригите за доставка проектите ще се задвижват по-бавно“, допълва Гуичардо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още