IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alibaba намери начин да каже "Сезам, отвори се!"

IPO-то на интернет гиганта вероятно ще успее да заобиколи сложните регулации на властите в Пекин

09:31 | 07.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Alibaba намери начин да каже "Сезам, отвори се!"

Голямата новина от деня е заявката за листване на фондовата борса, отправена от най-голямата интернет компания в Китай – Alibaba Group. Вземайки предвид предстоящото първично публично предлагане, много американски инвеститори изглежда са нетърпеливи да придобият дял от нашумялата корпорация.

Позицията на Alibaba на пазара е без съмнение апетитна. Доказателство за това са притежаваните от групата портали Taobao и Tmall, за които се смята, че са свързани с 80 на сто от всички китайски онлайн търговци на дребно. Според информация на The Wall Streеt Journal само горепосочените два сайта са били оценявани на близо 300 млрд. долара през изминалата 2013 г.

Проблемът обаче е, че инвестиращите на борсата в Ню Йорк пазарни участници всъщност няма да имат право на собственост върху книжа на Taobao, Tmall или някои от останалите активи на Alibaba. Причината е, че китайското законодателство забранява на чужденци да притежават стратегически активи в страната. В този ред на мисли Alibaba няма да бъде в състояние да задържи лицензите си, ако някой американски хедж фонд например закупи директно акции на интернет гиганта.

За да заобиколи обаче строгите регулаторни правила, Alibaba вероятно ще се базира на опита на други китайски високотехнологични фирми, които вече се листнаха в САЩ, като например Baidu Inc.

Един от вариантите пред китайския гигант е книжата да бъдат придобити от регистрирано на Каймановите острови юридическо лице, което според условията ще получава печалбата от доходоносните активи на дружеството. Практически обаче собствеността ще е нечия друга.

Кой ще ги притежава ли? Разбира се, основателите на Alibaba – Джак Ма и Саймън Съе, според анализ в един от поддържаните от The New York блогове – DealBook.

"Такава структура означава, че ако акционерите в Съединените щати искат да защитят правата си, те ще трябва да го направят въз основа на договори между субект от Каймановите острови и такъв от континенталната част на Китай", посочва в блогпост професорът в Университета в Охайо Стивън Давидоф.

В заявлението си до Комисията по ценни книжа и фондови борси на САЩ Alibaba признава, че според китайските ѝ адвокати от Fangda Partners един подобен ход съответства на правилата в Китай.

"Ако ние или някой от нашите партньори все пак установим, че действията са в нарушение на каквито и да е съществуващи или бъдещи закони на Китайската народна република, съответните регулаторни органи ще имат широко право на преценка, за да се предприемат действия за справяне с такива нарушения или грешки", се посочва в заявлението на интернет гиганта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още