IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възходът на машините

Инженери на Facebook изключиха изкуствен интелект на компанията, който е развил собствен език

14:24 | 31.07.17 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Разработена от Facebook система за изкуствен интелект е създала свой собствен език. Тя е разработила система от кодови думи, за да направи комуникацията по-ефикасна. Изследователите в компанията са изключили системата, след като установили, че изкуственият интелект вече не ползва английски език, пише в свой материал Digital Journal.

Случилото се във Facebook е последният казус от една дълга редица от подобни случаи. Във всеки от случаите изкуственият интелект, наблюдаван от хората, се е отклонил от обучението си на английски език, за да развива собствения си език. Изразените фрази изглеждат безсмислени за хората, но съдържат семантично значение, когато се интерпретират от агенти на изкуствения интелект.
  
Както пише Fast Co. Design, системата, разработвана от социалната мрежа, се самообучава, като по този начин прави разговорите с ботове в приложението Messenger много по-реалистични за хората, но след експеримент, в който програмистите пробвали да пуснат два отделни бота да си говорят сами, FAIR (изкуственият интелект на социалната мрежа) надминал очакванията. Излизайки от първоначално начертания сценарий, ботовете започнали да използват нови изразни средства, преминавайки към своя собствена комуникация. В случая не е станало нещо сериозно, но инженерите просто спрели да разбират какво си говорят ботовете Боб и Алис. 

Анализът не разкрива за какво са започнали да си говорят ботовете, но според инженерите създадените нови изречения показали, че изкуственият интелект може да се развива и самообучава, за да изпълни целта си.

Случилото се обаче наистина не е прецедент. Така например в OpenAI, лабораторията за изкуствен интелект на Илон Мъск, експеримент позволи на ботове да научат собствен език.

В отделен случай наскоро Google подобри услугата си за превод чрез добавяне на невронна мрежа. Системата вече може да превежда много по-ефективно, включително и между езикови двойки, които не са изрично изучавани. Успехът на превода изненадва дори самия екип на Google. Изследователите са открили, че изкуственият интелект мълчаливо е написал свой език, който е специално приспособен към задачата за превод на изречения.

Ако езиците, измислени от изкуствения интелект, станат широко разпространени, те биха могли да представляват проблем при разработването и възприемането на невронните мрежи. Все още няма достатъчно доказателства, за да се определи дали това представлява заплаха, която би могла да позволи на машините да пренебрегват операторите си, пише още изданието.

Те обаче затрудняват и забавят развитието на изкуствения интелект, защото хората не могат да разберат преобладаващо логичната природа на новите езици. Въпреки че изглеждат безсмислени, резултатите, наблюдавани от екипи като Google Translate, показват, че всъщност тези езици представляват най-ефикасното решение за редица важни проблеми. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 6 години
Случилото се във Facebook е последният казус....----всъщност се оказа фалшива новина :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
dr.5rov
преди 6 години
Приемаме за подразбиращо се, че щом сме създали нещо (изделие/ машина) то съществува за да ни служи и ние го владеем безусловно. Имаше автори още от дълбока древност - там някъде в средата и края на 70-тях г. на миналия век, които посочваха, че ИИ не е такова изделие. Интелектът изисква автономия и с него може да си сътрудничиш, но не и да го владееш безусловно. Това е така защото интелектът взема самостоятелни решения и това е основна част от свойствата му за може да го наречеш интелект . Описаните събития показват, че тези автори са били доста прави. Какво ти доста прави, всъщност направо прави. Може наистина да се появят изкуствени системи, които ще трябва да възприемаме като личности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
Дан
преди 6 години
Боже, Божеее - прости им лакомията за бясна реклама! Прости им, че стигнаха дотам, да сравняват бъгавите си и често безполезни кодове, с Твоите творения. То няма и един фрагмент от Андроид, дето да не е овъртолен като свински черва, те невронни мрежи слагали Гуглърите. За другите пък изобщо не ми се говори какви са имитатори...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
bghighlander
преди 6 години
Какво ще стане ако на тези ИИ вържем управлението на едни балистични ракети и те решат да си пострелят за кеф? Кой ще ги изключи тогава? ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 0
zelka007
преди 6 години
а иначе по темата. ами нормално, някой като иска нещо конспиративно да направи, първата работа му е да си направи език за комуникация, неразбираем за останалите, за да може свободно да си конспираторства ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
zelka007
преди 6 години
Бойчо се закача нещо лятно, снимката към статията кърти фаянса ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още