IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България отново е на последно място в ЕС по дигитализация

Едва един от трима българи разполага с основни цифрови умения, само 7% от малките и средните предприятия продават онлайн

15:23 | 11.06.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Marvin Meyer on Unsplash</em></p>

Снимка: Marvin Meyer on Unsplash

България е на дъното по отношение на цялостното разпространение на широколентовия достъп до интернет, като само 58% от домакинствата имат абонамент. Страната ни е на 25-то място по отношение на разпространението на фиксиран широколентов достъп до интернет със скорост поне 100 Mbps, като с течение на годините се наблюдава ограничен напредък: от 7% през 2017 г., 10% през 2018 г. и 11% през 2019 г.

От друга страна, показателите за мобилния широколентов достъп до интернет са сравнително добри с допълнителното подобрение на средното покритие с 4G от 72% през 2017 г. и 80% през 2018 г. до 81% през 2019 г. Степента на разпространение непрекъснато нараства - от 87 абонамента на 100 души през 2017 г. на 98 абонамента през 2018 г. и 103 абонамента на 100 души през 2019 г. Това поставя България малко над средната стойност за ЕС. България се нарежда на 10-о място в индекса за цената на широколентовия достъп до интернет, като цените са по-ниски от средните за блока, главно за фиксираните услуги.

Към септември 2019г. степента на изпълнение на българския национален план за широколентова инфраструктура за достъп от следващо поколение за периода 2014—2020 г. е 60%. България не изглежда да е близо до постигане на целите за 2020 г. поради слабото покритие на високоскоростната мрежа в селските райони (25% не са обхванати от покритие от 100 Mbps). Въпреки това страната си е поставила за цел да се справи с тези липсващи 25% до 2023 г. с 30 млн. евро от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР), предоставени на Държавната агенция „Електронно управление“. България обмисля мярка за държавна помощ, чиято цел е да приключи проектирането до средата на 2020 г.

България е с нулев резултат за показателя за готовност за навлизане на 5G. Като цяло тя е разпределила само 14% от спектъра за безжична широколентова връзка. Разпределянето на този спектър представлява предизвикателство поради използването за военни цели и използването за комуникация от въздухоплавателни средства на части от радиочестотните обхвати 700 MHz и 800 MHz.

Недостатъчното разпределяне на спектъра може да повлияе отрицателно на покритието и на навременното разгръщане на 5G мрежата. Страната обаче е предприела подготвителни стъпки за разгръщане на радиочестотния спектър за 5G мрежи чрез актуализацията през септември 2019 г. на Националния план за разпределение на радиочестотния спектър, което е предпоставка за освобождаване на радиочестотния спектър в обхватите 700 MHz и 26 GHz за 5G мрежи и приемането на пътна карта за радиочестотния обхват 700 MHz.

Човешкият капитал - на 26-то място в ЕС, напред с 2 места спрямо 2019 г.

В областта на човешкия капитал България се нарежда на 26-то място от 28 държави от ЕС, като се изкачва с две места спрямо 2019 г. Въпреки това резултатът ѝ от 33,9% остава доста под средния за ЕС от 49%. Общото равнище на основните цифрови умения в България е сред най-ниските в ЕС.

Последна актуализация: 13:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 2
Hahoto
преди 3 години
Малко шменти капели тая статистика-екливибристика. Първо, що е туй животно "основно цифрово умение" - работа с лаптоп и смартфон, сърфиране в браузари, търсене на информация, общуване в социални мрежи, изпращане и четене на мейли - туй ще трябва да е ОСНОВНО цифрово умение. Липсва конкретика в тази дигитализирана творба ;). Второ "дигитализация" например означава да не четем книгата на хартия, а на битове, ползвайки дисплея на екрана. Стига да четем, книги няма значение, доколко са "аналогови" от хартия или дигитални.Даже "аналога" си е за предпочитане :) Що се отнася до онлайн търговията, българинът все още иска око да види и ръка да пипне, че инак не знае какъв *** може да получи. Разбира се, който спечели онлайн доверието му ще може да търгува с него "дигитализирано". И накрая опитайте се да си опечете един дигитализиран хляб и да се нахраните с него. Ако успеете, значи наистина сме изостанали много! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
mrynmryn
преди 3 години
Сещам се СВ-то на една колежка, на графа компютърни умения (очаква се да ги изброй), пишеше "много добри". Друга колежка - ИТ поддръжката звъни и вика - може ли да си изкл. компа, тя гаси монитора. Трета колежка - Натисни ф4. Натиска ф+4... Колега, който бе написал сума ти програми като умения и 3 години опит на такава позиция, не знаеше дори как да пусне програма, с която се предполага, че е работил. Та такива ти компютърни умения у беге персонала, но иначе всичките имаха претенции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
IQ96
преди 3 години
Ама същото е и с чуждите езици, (родният български е друга бира:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
IQ96
преди 3 години
Човешкият капитал/матРиАла е най-слабото ни звено май.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още