IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България отново е на последно място в ЕС по дигитализация

Едва един от трима българи разполага с основни цифрови умения, само 7% от малките и средните предприятия продават онлайн

15:23 | 11.06.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Marvin Meyer on Unsplash</em></p>

Снимка: Marvin Meyer on Unsplash

Министерството на образованието и науката призна лабораторния комплекс в „София Тех Парк“ за инфраструктура от национално значение. Съответно то е разпределило 485 000 EUR за периода 2019—2020 г. за 11-те му високотехнологични лаборатории, които работят в областите на ИИ, високопроизводителните изчислителни технологии (ВИТ) и биотехнологиите.

България е един от членовете учредители на съвместното предприятие EuroHPC. С помощ от Министерството на икономиката в „София Тех Парк“ ще се помещава система за суперкомпютър с производителност от порядъка на петафлопс. Суперкомпютърът с производителност от 6 петафлопса ще бъде разположен в „София Тех Парк“ след изпълнение на проекта на EuroHPC и ще бъде един от петте суперкомпютъра с производителност от порядъка на петафлопс за увеличаване на изчислителната мощ на Европа. След стартирането му България ще се превърне в регионален цифров център.

През май 2019 г. България прие стратегия за цифровизацията на земеделието и селските райони, която включва мерки, основаващи се на изкуствен интелект и блокови вериги. В стратегията се предвижда използването на ИИ за проследяване на производството, защита от вредители, създаване на непрекъсната верига „от фермата до трапезата“ и облекчаване на административната тежест за земеделските стопани. През 2019 г. Българската академия на науките изготви рамка за национална стратегия за развитие на ИИ в България до 2030 г. и я внесе в Министерски съвет през юли 2019 г. В нея като области, в които да се прилага изкуствен интелект в България, се определят здравеопазването, обществените услуги, интелигентното земеделие, животновъдството и опазването на околната среда.

Дигитални обществени услуги - броят на потребителите на услуги на електронното управление бележи застой

Въпреки че България постига известен напредък в областта на цифровите обществени услуги, тя остава на 23-та позиция с резултат 62. Броят на потребителите на услуги на електронното управление бележи застой в сравнение с предходната година, като 61% от потребителите на интернет подават формуляри онлайн, което е близо до средната стойност за ЕС от 67%. Основна пречка за широкото му използване продължава да бъде остарялата нормативна уредба.

България продължава да постига добри резултати при предоставянето на цифрови обществени услуги за предприятията, като нейният резултат е 96%, което е доста над средната стойност за ЕС от 89%. Броят на потребителите на услуги на електронното управление обаче се задържа на равнището от предходната година, като 61% от потребителите на интернет изпращат формуляри онлайн. По този начин се е увеличила разликата със средната за ЕС стойност, която се повишила до 67%.

България е постигнала значителен напредък по отношение на изпълнението на своята стратегия за развитие на електронното управление. Стратегическата рамка е налице. Държавна агенция „Електронно управление“ предоставя финансова подкрепа за изпълнение на актуализираната стратегия за електронно управление в България за периода 2019—2023 г. На централните и местните административни органи се предоставят три вида инфраструктурни услуги:

- комуникационна свързаност с единната електронна съобщителна мрежа;

- комуникационна и информационна инфраструктура под формата на компютърни услуги  в държавния хибриден частен облак; както и

- съвместно предоставяне на комуникационно и информационно оборудване в  центровете за данни на Държавна агенция „Електронно управление“.

Европейската комисия следи напредъка на държавите членки в областта на цифровите технологии чрез докладите за индекса за навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото (DESI) от 2014 г. насам. В докладите относно DESI се включват профили на отделните държави и тематични глави. Освен това, към докладите за всяка държава членка е приложена глава със задълбочен преглед на далекосъобщенията.

Докладите DESI по държави съчетават количествени данни от показателите на DESI по петте измерения на индекса със специфични за всяка държава изводи относно политиката и най-добри практики.

Настоящата пандемия от COVID-19 показа колко важни са станали цифровите активи за нашите икономики и как мрежите и свързаността, данните, ИИ и изчисленията със суперкомпютри, както и основните и задълбочените цифрови умения, поддържат нашите икономики и общества, като позволяват работата да продължи, да се проследява разпространението на вируса и да се ускори търсенето на лекарства и ваксини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 2
Hahoto
преди 3 години
Малко шменти капели тая статистика-екливибристика. Първо, що е туй животно "основно цифрово умение" - работа с лаптоп и смартфон, сърфиране в браузари, търсене на информация, общуване в социални мрежи, изпращане и четене на мейли - туй ще трябва да е ОСНОВНО цифрово умение. Липсва конкретика в тази дигитализирана творба ;). Второ "дигитализация" например означава да не четем книгата на хартия, а на битове, ползвайки дисплея на екрана. Стига да четем, книги няма значение, доколко са "аналогови" от хартия или дигитални.Даже "аналога" си е за предпочитане :) Що се отнася до онлайн търговията, българинът все още иска око да види и ръка да пипне, че инак не знае какъв *** може да получи. Разбира се, който спечели онлайн доверието му ще може да търгува с него "дигитализирано". И накрая опитайте се да си опечете един дигитализиран хляб и да се нахраните с него. Ако успеете, значи наистина сме изостанали много! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
mrynmryn
преди 3 години
Сещам се СВ-то на една колежка, на графа компютърни умения (очаква се да ги изброй), пишеше "много добри". Друга колежка - ИТ поддръжката звъни и вика - може ли да си изкл. компа, тя гаси монитора. Трета колежка - Натисни ф4. Натиска ф+4... Колега, който бе написал сума ти програми като умения и 3 години опит на такава позиция, не знаеше дори как да пусне програма, с която се предполага, че е работил. Та такива ти компютърни умения у беге персонала, но иначе всичките имаха претенции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
IQ96
преди 3 години
Ама същото е и с чуждите езици, (родният български е друга бира:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
IQ96
преди 3 години
Човешкият капитал/матРиАла е най-слабото ни звено май.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още