IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Човекът, който превърна Nintendo в гигант

Легендарният бивш шеф на компанията Хироши Ямаучи почина на 85-годишна възраст

18:18 | 20.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ямаучи насърчи развитието на цялата гейм индустрия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ямаучи насърчи развитието на цялата гейм индустрия. Снимка: Ройтерс

Бившият президент на Nintendo, който превърна една малка японска компания в световен гигант на пазара за видео игри, е мъртъв. Хироши Ямаучи е починал в четвъртък на 85 години от пневмония.

Наследникът на семейството, основало Nintendo, бе начело на концерна в периода 1949-2002 г. През това време Nintendo се превърна от производител на карти за игра от историческия императорски град Киото в глобална компания, която решително преобрази видео гейм индустрията, пише в свой анализ Wall Street Journal.

Смъртта на Ямаучи се случва във време на голяма несигурност за Nintendo. Компанията страда най-вече от конкуренцията на игрите за смартфони. „Ямаучи ни научи, че може да е полезно да бъдеш различен", заяви в четвъртък в изявление президентът на Nintendo Сатору Ивата. „Ще останем гъвкави, за да прехвърлим Nintendo от една епоха в друга, както го направи Ямаучи. Nintendo, като цялостна компания, ще запази духа му жив". 

Под ръководството на Ямаучи през 1980 г. Nintendo успя да осъществи пробив в света на видео игрите с устройство за преносима игра, наречено Game & Watch. Но това, което направи Nintendo синоним за видео игрите, е Family Computer, който излезе на пазара в Япония през 1983 година. В международен план конзолата започва да се продава през 1985 г. под името Nintendo Entertainment System. На този фундамент Nintendo разширява своето надмощие и след това го подсили с Game Boy и Super Nintendo. 

По време на своето над 50-годишно управление Ямаучи не само положи основите за успеха на видео игрите, но и насърчи развитието на цялата гейм индустрия. Той лично наема двама от най-големите актьори на Nintendo - легендарния създател на Super Mario Шигеру Миямото и настоящият президент Ивата. През 1977 г. Миямото е ангажиран от Ямаучи директно след университетското си образование и по-късно е повишен в главен дизайнер. Игрите на Миямото, сред които Super Mario Bros., Donkey Kong и Legend of Zelda, са най-популярните марки на компанията.

През 2002 г. Ямаучи подаде оставка като президент и предаде щафетата на Ивата, който постави началото на нова ера с конзолата Wii и преносимата Nintendo DS. В същото време обаче и конкуренцията на световния пазар се втвърдява с появата на Xbox 360 и Sony Playstation. По онова време Ямаучи все още имаше голямо влияние в Nintendo. Така например идеята в Nintendo DS да се използват два екрана, идва именно от него.

Независимо от това през последните години нещата за Nintendo се преобърнаха. Една революция в игралната индустрия условни живота на традиционните гиганти в бранша. Докато безплатните игри за смартфони стават все по-популярни, доставчици като Nintendo имат трудности да продължат да растат. Независимо дали става дума за Angry Birds от Rovio, или за Puzzle & Dragons от GungHo Online Entertainment - мобилните игри привличат все повече и повече от времето и вниманието на потребителите, което се отразява в спад на продажбите на портативните игрови конзоли.

Смъртта на Ямаучи също така може да повдигне въпроса за това още колко време Nintendo ще поддържа стратегията си за предлагане на игри само за своите хардуерни платформи. От 1980 г. насам в компанията се кълнат, че конзолите се купуват главно защото клиентите искат да играят софтуера на Nintendo. До този момент Ивата остава верен на тази насока.

Ямаучи направи име и като инвеститор. През 1992 г. той придоби бейзболния отбор Seattle Mariners, който е особено популярен в Япония заради многото японски звезди, които играят в него. На Ямаучи принадлежат и 10% от акциите на Nintendo.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още