IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо телевизорите от бъдещето нямат бъдеще

OLED технологията така и не успява да се докаже като ефективна, а индустрията се зае с оптимизирането на стари системи

13:53 | 14.01.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През юни 2012 г. Sony и Panasonic – два от титаните в индустрията с телевизори, сформираха съвместно дружество, което имаше за цел да разработи методи за намаляване на разходите при производството на OLED телевизори. На 31 декември 2013 г. новата компания бе закрита. Означава ли това, че OLED технологията е мъртва?

Системата, чието име идва от Organic Light-Emitting Diode се доказа като изключително качествена, но твърде скъпа, за да завладее пазара, пише Bloomberg. Дисплеите от такъв тип нямат задно осветяване, което означава, че черният цвят на екрана е абсолютно черен, а не като при другите телевизори много тъмно сив с варираща интензивност. Това прави картината много по-жива, а цветовете по-дълбоки.

Друго преимущество на OLED телевизорите е, че те са много по-тънки от тези, използващи дисплеи с течни кристали или плазма. “По отношение на качеството на картината OLED е истинският наследник на плазмените телевизори”, коментира Гари Мърсън, редактор в технологичния сайт HDGuru.com. “Единственият проблем е, че не знаем колко време ще отнеме на производителите да намалят цената, за да станат тези телевизори конкурентоспособни.”

Без значение дали OLED ще успее да се наложи или не, технологията при производството на телевизори продължава да се развива. Конкурентната Ultra HD система е базирана на по-старите дисплеи с течни кристали LCD, но въпреки това предлага четири пъти по-висока резолюция от сегашните HD телевизори. Засега все още няма почти никакъв телевизионен продукт, който да бъде заснет в Ultra HD. Въпреки това, индустрията очаква ръст в продажбите на такива телевизори през 2014 г. Преди дни Samsung обяви, че вече приема поръчки за 110-инчов Ultra HD модел, който ще се продава в Южна Корея, Китай, Европа и Близкия Изток. Цената в Южна Корея ще бъде еквивалента на около 150 000 долара.

Samsung и LG предлагат OLED телевизори, като и двете компании залагат на 55-инчов размер. С цената си от около 8000 долара обаче, те не могат да се справят със силната конкуренция и оформят нищо повече от нишов клас на пазара. Експерти смятат, че именно това е причината за развода между Sony и Panasonic – двете компании просто не са успели да открият начини за намаляване на производствените разходи, нито как да направят OLED дисплеите по-надеждни, което е другият им основен недостатък.

Двете компании планираха да представят OLED модели в началото на 2014 г. Остава неясно дали разформироването на съвместното дружество Sony-Panasonic ще попречи това да се случи. “Отсега нататък всяка компания ще продължи да разработва OLED телевизори независимо, използвайки резултатите от сътрудничеството”, коментира говорителят на Panasonic Джим Райли. От централата на Sony потвърждават пред Bloomberg, че опитите им в областта продължават.

Първият OLED телевизор на Sony бе представен преди седем години. Това беше 11-инчов модел, който демонстрира ползите от технологията. На японците обаче им трябваха цели четири години, за да произведат нови OLED панели, които дори не бяха предвидени за потребителския пазар. През миналия януари и двете компании представиха големи OLED дисплеи по време на изложението за потребителска електроника CES. Тогава от Sony се оплакаха от безброй технически препятствия, които компанията трябва да премине, за да представи сериен OLED телевизор на пазара.

Ако техническите и ценови пречки бъдат преодолени, бъдещите клиенти най-вероятно ще имат възможността да гледат изключително висококачествена картина, която ще надскочи всичко, на което са способни сегашните телевизори.

OLED телевизорите са “нещо като разрешение на всички проблеми”, коментира Роб Сейбин, редактор в изданието Sound & Visionmagazine. За съжаление обаче, един от неразрешените все още проблеми е ужасяващо високата им цена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
nachos3
преди 10 години
OLED (технология за дисплеи) и Ultra HD (израз, обизначаващ резолюция над 3840
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
nachos3
преди 10 години
Винаги е освежаващо да научиш нещо ново. Например това, че OLED (технология за дисплеи) и Ultra HD (израз, обозначаващ резолюция над 3840
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Щото телевизиите са купени и на хората им писна да си купуват телевизори които ги облъчват с не само невярна, но и отровна информация!Добре че има конспиратични сайтове, че да научим истината!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Mr_crash
преди 10 години
Така е, качеството струва пари.Дано до 5 години излязат на пазара, даже само 17 инча дисплей ОЛЕД е нещо което не сме виждали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още