IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Димитър Попов: България трябва да върви към промяна на имиджа си като туристическа дестинация

Страната ни трябва да акцентира върху приключенския туризъм

18:05 | 25.06.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Трябва бавно, но твърдо да се върви към промяна на имиджа на България като туристическа дестинация. Имиджовата реклама на страната ни трябва да забрави за малко за морето. Да акцентираме върху приключенския туризъм и този, свързан с преживявания. Ако сложим лого, което отговаря на сегашния бранд на България, трябва да сложим или бутилка или чаша. Това каза Димитър Попов, Penguin травъл, в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria.

Пазарният сегмент, на хора, които имат съвсем други търсения и желания от това просто да плажуват, които търсят  приключения, преживяване извън хотелското настаняване, става все по-голям и по-голям и точно това трябва да продаваме и с това да рекламираме. По този начин България малко ще си промени имиджа на парти дестинация, защото ние (няма какво да се лъжем) имаме бранд, но сме "парти дестинация". Не говоря за "алкохолен туризъм", но дори и когато става дума за София, отново сме "парти дестинация", което не е задължително лошо конотация, но възможностите са далеч по-широки, подчерта гостът.

Основната част от продажбите за летния сезон се осъществяват между ноември и февруари, каза гостът и особено по Коледа и Нова година. Бюджета за реклама е насочен именно през тези четири месеца. През февруари големите туроператори отчитат 70-80% продадени резервации за летния сезон. Към май-юни започват продажбите в последния момент. При чартърния туризъм, където се резервират цели полети, често се продават билети на много по-ниска цена от себестойността, защото всичко е по-добре от празните седалки в самолетите. 

През тазгодишния летен сезон туроператорът каза, че има "голям ръст във всички други програми, освен морския туризъм". Причините за спада при "продукта море" него са много, но и метеорологичното време играе голяма роля. Рецесията и инфлацията в Германия, която намалява покупателната способност на туристите, идващи от там, също имат своето значение. В съседните балкански държави също се наблюдава отдръпване, но то не е таза забележимо, както в България.  

"От друга страна забелязваме голям ръст на всякакъв друг вид туризъм - пешеходен, културен. В момента представянето на тези сектори са дори над нивата от 2019 година и то доста над тях. Изводът е, че може би малко трябва да оставим на страна морския туризъм. България има нужда от имидж, свързан с друг вид туризъм, който е пренебрегван по отношение на рекламата".

Тази тенденция не е характерна само за България. Приключенският туризъм се развива дори в държави като Грузия, която успешно предлага конен, пешеходен, велотуризъм кросови мотори и др. на израелския туристически пазар.  

Основен проблем в туризма е липсата на актуална и точна статистика за средногодишната заетост на хотелите. В големите европейски градове тя се движи около 80%, докато в България, ако се постигне 40%-на  средногодишна заетост, се счита за успех, каза още Попов. 

"Това е, защото са много хотелите. Освен това, някой може ли да каже колко е базата, предлагана през Airbnb? Има хора с по пет-шест апартамента. Както вървят нещата, скоро централна София ще се обезлюди. Всички софиянци ще изместят да живеят в покрайнините. Ставаме парти туризъм. Това ли е туризмът, който искаме да правим - евтин туризъм?" 

Вижте целия коментар във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 25.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още