IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Директорът на "Топлофикация София" прогнозира поскъпване на парното с поне 20%

Дружеството не може да изплати 130 млн. лв. на "Булгаргаз" до 25 октомври

10:34 | 18.10.21 г. 19
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

„Топлофикация София“ дължи над 130 млн. лв. на “Булгаргаз” и не може да ги погаси в срока до 25 октомври, като очаква решение на проблема от държавата. Това заяви пред bTV изпълнителният директор на дружеството Александър Александров. Той уточни, че “Топлофикация София” е в дългова спирала от доста време.

Той обясни, че дълговете се трупат заради растящата цена на емисиите и регулираните цени за парното. По думите му дружеството изпълнява социална функция и определянето на цената на топлинната енергия от КЕВР е в полза на потребителите. 

Получава се така, че цената за топлинна енергия за мегаватчас по пазарни цени заради поскъпването на газа и емисиите е приблизително два пъти по-висока от цената, на която дружеството продава услугата. Така за октомври дружеството очаква загуба от 30 млн. лв., а за ноември - от 80 млн. лв.

От началото на сегашния регулаторен период дружеството има 108 млн. недовзет приход. Натрупаният дълг от 700 млн. лв. е за последните 15 години, уточни Александър Александров.

За пет години за емисии дружеството е платило 366 млн. лв.

От няколко месеца работят в борд, всяка седмица превеждат между 8 и 10 млн. на „Булгаргаз“, каза още директорът.

Той гарантира, че столичани няма да останат без парно и топла вода въпреки дълговете.

Шефът на дружеството допълни, че са спрени всички плащания, които не са свързани с оперативната дейност.

Според него в най-добрия случай от 2022 г. парното ще поскъпне с около 20%. Той препоръча потребителите да разсрочват фактурите си на равни месечни вноски.

Водят разговори с държавата за директни компенсации за разликата между цената на газа и определената цена от КЕВР, което по думите му ще е помощ за потребителите.

Увеличението на цената на газа и емисиите обаче надхвърля тези 20% и според него не бива да бъде прехвърляно върху потребителите. 

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 1
alex8712
преди 2 години
:) И аз се чудя защо геотермалната енергия не е по-силно застъпена, не е като да няма минерални извори в София... Дори във Варна вече отвори жилищен комплекс, където отоплението е с минерална вода...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 4
alex8712
преди 2 години
Това, че така се е правило, не означава, че е правилно. Защо някой от Малко Търново трябва да субсидира чрез данъците си към държавата общинско дружество в друг град?! И аз искам държавата да ми дотира ипотечния кредит и лизинга на колата - на кой да пиша да се заемат по-сериозно с моя въпрос? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
защо го адресира към теб система поста не ми е ясно ... вероятно нещо съм натиснал вповече ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
защо не се търси решение за отопление чрез термопомпи от "плитки геотермални източници" . в софийското поле са правени проучвания и е картографирано сравнително подробно . имаме температури от 50-60 градуса още на 500м дълбочина , на 1000м стигат на отделни места и до 80 градуса . предостатъчно и за най-невзискателните термопомпи , дори става за директно отопление и санитарна вода ... защо не са използвани досега грантове за експериментални инсталации на съществуващите сондажи за ефективност ... ?! ... защо трябва да се чака вечно някой да идва и да ни побутва да свършим нещо полезно ... ?! ... такива плитки геотермални източници се ползват от десетки години . ето един пример на такава система в париж , летището орли ... има колко километра , подстанции , цена , колко въглерод пестят на година в тонове , кладенци , копали са на 1800м , ние го имаме на 1000м ... http://geodh.eu/project/aeroport-de-paris-orly/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
pass
преди 2 години
Ти сериозно ли? Я погледни за последните 10г. колко пъти държавата е разплащала дълговете на столичния ТЕЦ, защото имам чувството че не си в течение. Така се действаше редовно, ако не всяка година, то през година. Това че имаме пазарна икономика, не означава, че държавата не може постоянно да дотира някои дейности, както беше и при комунизма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
alex8712
преди 2 години
Времената, когато държавата субсидираше хронично губещи предприятия, би следвало да са отдавна отминали. Фактът, че предлагаш такова нещо в 2021 год. е доста тревожен :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 6
pass
преди 2 години
Държавата да дотира столичната топлофикация и така да се разплатят дълговете за момента. Нали все така се процедира, какво толкова има да се умува?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
alex8712
преди 2 години
''Директорът на "Топлофикация София" прогнозира поскъпване на парното с поне 20%'' - а някаква прогноза кога ще плати 700 млн. лв. просрочени дългове на Булгаргаз? Или пък кога ще започнат да събират парите по неплащаните с години потребителски сметки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
pass
преди 2 години
Държавата да се намеси и да дотира столичната топлофикация като разплати текущите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още