IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северна Корея е откраднала 400 млн. долара в криптовалути през 2021 г.

Сумата представлява 40% увеличение спрямо предходната година, става ясно от доклад на Chainalysis

13:27 | 14.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Севернокорейски хакери са извършили поне седем атаки срещу криптоплатформи през 2021 г., в рамките на които са откраднали за държавата дигитални активи за почти 400 млн. долара. Това става ясно от доклад на изследователската фирма Chainalysis, цитиран от Bloomberg.

Сумата представлява 40% увеличение спрямо предходната година, става ясно още от събраните данни. Според тях ударите са били извършени основно срещу инвестиционни фирми и централизирани борси.

„Тези действия, обобщени, рисуват портрет на една страна, която подкрепя възможната чрез криптовалутите престъпност в мащабен размер“, се казва в доклада.

Заключенията на Chainalysis подчертават зависимостта на лидера Ким Чен Ун от хакери. По данни на САЩ и Съвета за сигурност на ООН киберпрестъпленията на Северна Корея ѝ помагат да финансира ядрената си програма и да поддържа икономиката си, силно засегната от международни санкции.

Сумата, за която докладът съобщава, представлява около 1,5% от икономиката на Северна Корея през 2020 г. и най-вероятно ще е над 10% от годишния ѝ военен бюджет. Парите, които Пхенян получава от киберпрестъпления, помагат „да финансира държавни приоритети като нейната ядрена и ракетна програма“, се казва в некласифициран доклад от офиса на директора на националното разузнаване на САЩ от миналата година.

От Chainalysis посочват, че Северна Корея използва техники като фишинг, злоупотреба с код, зловреден софтуер и социално инженерство, за да се сдобива със средствата. „Щом Северна Корея веднъж се сдобие с попечителство върху средствата, започва внимателен процес по изпиране за прикриване на следите и обръщане в кеш“, се казва в текста.

Докладът отбелязва, че азиатската държава е посегнала на широк спектър от криптовалути. Това е направило значително по-сложни операциите по изпиране на монетите, отбелязват авторите.

Северна Корея се опитва да си набавя средства чрез два основни начина за избягване на международните санкции срещу нея, съобщават САЩ и ООН. Първият е чрез киберпрестъпност, а вторият – чрез прехвърляне от кораб на кораб на суровини като въглища например: севернокорейски кораб ще прехвърли товара си на друг плавателен съд или обратното, в зависимост накъде пътува стоката.

Към момента Северна Корея разполага с киберзвено от над 6000 души, известно като Бюро 121, според оценки от американски и южнокорейски некласифицирани доклади.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още