IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените цени в САЩ отчитат най-големия си спад от началото на пандемията

На месечна база през декември индексът на цените на производител за крайно търсене се понижава с 0,5% и нараства с 6,8% на годишна основа, сочат данни на Министерството на труда

17:30 | 18.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цените на производител в САЩ през декември отчитат най-големия си спад от началното на пандемията от коронавирус, подчертавайки отшумяващия инфлационен натиск, съобщава Bloomberg. Данните осигуряват пространство на Федералния резерв да забави темпа на покачване на лихвените проценти през тази година.

Индексът на цените на производител за крайно търсене падна с 0,5% през миналия месец, записвайки най-големия си спад от април 2020 г., и нарасна с 6,2% спрямо декември 2021 г., показват данни на Министерството на труда.

Прогнозата на икономисти в анкета на Bloomberg беше за спад от 0,1% на месечна база и ръст от 6,8% на годишна база.

Месечният спад се дължи на понижението в цените на стоките, по-специално при енергията и храните. Като се изключат тези компоненти, така нареченият основен PPI се повишава с 0,1% на месечна база и с 5,5% на годишна основа.

Новите данни следват тези за потребителските цени от миналата седмица, които също показаха, че инфлационният натиск започва да отслабва. Търсенето и предлагането се доближават към баланс, тъй като веригите ба доставки се нормализират, а търсенето на стоки се охлажда в световен мащаб.

Въпреки това борбата с инфлацията на Фед далеч не е приключила. Повторното отваряне на икономиката на Китай след строгите анти-Covid мерки заплашва да засили отново ценовия ръст.

Цените на производител в САЩ отчитат най-големия си спад през декември от април 2020 г. Източник: Министерството на труда на САЩ/Bloomberg Цените на производител в САЩ отчитат най-големия си спад през декември от април 2020 г. Източник: Министерството на труда на САЩ/Bloomberg

Отделно проучване, публикувано в сряда, показва, че продажбите на дребно в САЩ са намалели през декември с повече от прогнозираното.

Данните за PPI показват, че цените на храните са се сринали с 1,2%, отчитайки най-голям спад от две години насам. Цените на услугите за крайно търсене се повишават само с 0,1%, най-малкото им увеличение от април.

Цените на производител - с изключение на храните, енергията и търговските услуги - което премахва най-нестабилните компоненти на индекса - се повишиха с 0,1% на месечна база и с 4,6 на сто на годишна база, изоставайки от прогнозите на икономистите.

Разходите за преработени стоки за междинно търсене, които отразяват цените в производствения процес, са спаднали с 2,8% спрямо предходния месец — най-голямото им понижение от април 2020 г. Почти две трети от това се дължи на спада в разходите за дизелово гориво.

С изключение на храните и енергията, тези цени се понижиха за шести пореден месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 18.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още