IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ако сте объркани от състоянието на икономиката, няма проблем - то си е такова

Трите най-объркващи разминавания са в областта на финансите, структурата на икономиката и начина, по който се измерват икономическите данни

18:20 | 16.07.23 г. 1
Андрей Йорданов
Снимка: Andreas Rentz/Getty Images
Снимка: Andreas Rentz/Getty Images

Объркан съм, пише в анализ за Wall Street Journal анализаторът Джеймс Макинтош. Противоречиви икономически показатели разказват различни истории, стандартните водещи показатели са под въпрос, а пазарите изглежда се подготвят както за бум, така и за срив.

Ако трябва да сме честни, объркването би трябвало да е стандартно състояние за всеки, който се опитва да предвиди накъде вървят икономиката или пазарите. Прекалената самоувереност и липсата на гъвкавост вещаят гибел за инвеститорите. И все пак това са необичайни времена.

Трите най-объркващи разминавания са в областта на финансите, структурата на икономиката и начина, по който се измерват икономическите данни.

Финансовото разминаване беше отразено подробно, но накратко: пазарите на облигации прогнозират забавяне, докато акциите се подготвят за прилична икономика.

Доходността на дългосрочните облигации е много по-ниска от тази на краткосрочните - т.нар. обърната крива на доходността. Инвеститорите очакват много намаления на лихвените проценти, които в исторически план почти винаги са били последвани от рецесия.

Акциите се покачват от май насам, а индексът S&P 500 е нараснал с повече от 20% от най-ниската си стойност през октомври. Макар че може да се поспори (равнопретеглен, за да се намали влиянието на гигантските технологични акции, S&P е нараснал по-малко, както и по-малките акции), печалбите са водени от цикличните компании, които са най-силно изложени на икономическия растеж, а изостават тези сектори, които са относително неподвластни на пазарното представяне. Пазарът на акции очаква меко приземяване на икономиката.

Разделението в икономиката се изразява в проблеми в производството и бум в услугите. Само по себе си това не е проблем - винаги има печеливши и губещи. Но в миналото производството е действало като ранно предупреждение за състоянието на икономиката, така че му се обръща много повече внимание, отколкото би оправдал сегашният му нисък дял в брутния вътрешен продукт (БВП).

Разликата между проучванията на Института за управление на доставките (ISM) за производството и услугите е третата по големина от началото на показателя за услугите в края на 90-те години. Проучването показва, че производството се свива с темпове, които обикновено се наблюдават само по време на рецесия, и става по-зле; само три пъти след Втората световна война промишлеността е била толкова зле, без да предизвика рецесия. В същото време сегментът на услугите се разширява и се подобрява.

Строителството също е разделено. Разрешителните за строеж на нови частни жилища и започнатите жилища намаляха с рядко срещана извън рецесиите скорост, тъй като по-високите лихвени проценти започнаха да се отразяват и строителният бум след пандемията отшумя, въпреки че напоследък те се възстановяват до известна степен. И все пак общите разходи за строителство достигат нов връх, подпомогнати от скока при новите фабрики със 76% на годишна база, който се дължи на субсидиите по Закона за намаляване на инфлацията.

Измерването на тези разлики само по себе си е разделено в зависимост от това дали цифрите идват от "меки" настроения или от "твърди" данни. Проучването на ISM е "меко", тъй като измерва мнения; безработицата или промишленото производство разчитат на "твърди" числа.

Данните, събрани от Citigroup, показват, че "твърдите" данни през цялата година са излизали доста над очакванията, докато "меките" проучвания през повечето време са разочаровали в сравнение с прогнозите, макар че сега са малко по-добри.

Дори в рамките на твърдите данни мерките показват както добри, така и лоши времена. БВП нараства, но ако се изчисли размерът на икономиката на базата на приходите, а не на разходите, известен като брутен вътрешен доход, той намалява през всяко от последните две тримесечия. Двата показателя би трябвало да са еднакви.

Всяко разделение може да бъде обяснено. Производството е в застой поради свързаните с пандемията колебания, които първо доведоха до бум в производството, последван от рязък спад, тъй като търсенето се пренасочи към услугите. Жилищното строителство е чувствително към лихвените проценти. Субсидиите, естествено, насърчават активността. Държавните сметки са трудни за измерване и подлежат на големи ревизии години след публикуването им.

Джерард Минак от Minack Advisors в Сидни казва, че пазарът на облигации винаги гледа по-далеч в перспектива, отколкото пазарът на акции, така че финансовото разделение е по-скоро за настоящата сила срещу бъдещото забавяне. Той все още прогнозира рецесия.

Подобно на това, разделението "твърдо" и "меко" е свързано с консенсуса в края на миналата година, че рецесията е напът да настъпи. Негативните настроения се проявиха като лоши нагласи в проучванията, но продължаващото силно търсене означаваше, че съкращенията и намаляването на разходите, които обикновено следват, не се случиха.

Спенсър Хил, икономист в Goldman Sachs, изчисли, че средната грешка при използването на 19 бизнес проучвания за прогнозиране на растежа на БВП през последните две години е два пъти по-висока, отколкото през двете години преди пандемията, което според него може да се обясни с понижените нагласи. Той твърди, че в резултат на това трябва да се отдава по-малко значение на тези показатели, и смята, че икономиката е по-силна, отколкото показват проучванията.

Обединяващите индикатори се опитват да комбинират редица показатели, за да изготвят прогноза, като водещият индикатор на Conference Board сочи твърдо към рецесия в близкото бъдеще, въпреки че неговият съвпадащ индикатор казва, че в момента всичко е наред. Но ако отделните показатели, които са в основата на съставния индикатор, правят необичайни неща, може би комбинирането им води до по-малко надеждна прогноза от обикновено.

Инвеститорите, които си блъскат главата с всичко това, трябва просто да диверсифицират циклични и защитни акции и облигации с надеждата, че ще се справят добре, но не и отлично при всеки сценарий.

Аз продължавам да се опасявам, че проблемите са напът да се появят, но съм достатъчно объркан от странностите след пандемията, така че съм склонен да избягвам значителни залози върху икономиката, коментира Макинтош. Дори и да виждате по-ясен път към бъдещето, мъглата около указателните табели подсказва, че си струва да поддържате портфейла си в готовност, просто за всеки случай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 16.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
SporqZaKef
преди 10 месеца
Една от най-стойностните статии в последно време. Поздравления
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още