IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световният дълг достигна рекордните 307 трлн. долара

Според доклад световният дълг в доларово изражение се е увеличил с 10 трлн. долара през първата половина на 2023 г.

20:13 | 19.09.23 г. 4
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Световният дълг е ударил рекордните 307 трлн. долара през второто тримесечие на годината въпреки растящите основни лихви, които ограничават банковото кредитиране. Пазарите като САЩ и Япония са основна причина за ръста, заяви Institute of International Finance (IIF) в петък.

Търговската група за финансови услуги заяви в доклад, че световният дълг в доларово изражение се е увеличил с 10 трлн. долара през първата половина на 2023 г. и със 100 трлн. долара през последното десетилетие.

Тя заяви, че последното увеличение е вдигнало съотношението на световния дълг към БВП за второ поредно тримесечие до 366%. Преди 2023 г. съотношението намаляваше седем тримесечия, предава Ройтерс.

По-бавен растеж, заедно със забавяне на ценовите увеличения, стоят зад ръста на съотношението на дълга, се казва в доклада.

„Внезапният ръст на инфлацията бе основният фактор зад острия спад на съотношението на дълга през последните две години“, казва IFF, добавяйки, че тъй като заплатите и ценовият натиск се забавя, дори и да не е чак до целите си, те очакват съотношението на дълга към БВП да задмине 337% до края на годината.

Над 80% от последния натрупан дълг идва от развития свят, като САЩ, Япония, Великобритания и Франция регистрират най-големите повишения. Сред развиващите се пазари най-големите увеличения идват от най-големите икономики – Китай, Индия и Бразилия.

„Тъй като по-високите лихви и по-високите нива на дълга увеличават разходите за лихви, натискът на местния дълг ще се увеличи“, казва IIF.

Според доклада съотношението на дълга на домакинствата към БВП на развиващите се пазари все още е над нивата отпреди Covid-19, най-вече поради Китай, Корея и Тайланд. Същото съотношение на развитите пазари обаче е спаднало до най-ниското ниво от две десетилетия през първите шест месеца на годината.

„Ако инфлационният натиск се забави на развитите пазари, здравето на балансите на домакинствата, най-вече в САЩ, ще предоставят буфер... срещу допълнителни увеличения на лихвите“, се казва в доклада.

Пазарите не отразяват в цените увеличение на лихвите от Федералния резерв в близко бъдеще, но се очаква целевата лихва между 5,25% и 5,5% да остане в сила поне до май следващата година, показва инструментът FedWatch на СМЕ.

Очаква се лихвите да останат високи за дълго в САЩ, което може да окаже натиск на развиващите се пазари, тъй като необходимите инвестиции се насочват към по-малко рисковия развит свят.

Според прогнозите Фед ще остави основните лихви без промяна в края на срещата си в сряда, но може да сигнализира, че е отворен за още повишения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:13 | 19.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

3
rate up comment 10 rate down comment 8
Скъсана_Ушанка
преди 7 месеца
До: cyclopДали ти е известно, че вътрешния дълг на Китай е над 40 трилиона? Или не ви го пише в листчето с опорките, копейниче?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Иван Митев
преди 7 месеца
Ситуацията с държавния дълг е успешно разрешима. Сега правителството не осъществява финансов подход за преодоляване на щети от употреби на официална валута. Прилага се създаващ щети държавен бюджет. Правителството чрез заеми събира пари, за да плаща щети от своето грешно управление. Възможно е правителството да осъществява финансов подход за преодоляване на щети от употреби на официална валута. Ползва се създаващ щети държавен бюджет. Възможно е изплашане на държавните дългове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 6
cyclop
преди 7 месеца
Интересно дали е възможно една единствена държава да държи 11% от тоя дълг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още